4/12/10

Πιο αρνητικοί απέναντι στο Ισλάμ οι Γερμανοί από τους γείτονές τους

Πιο επιφυλακτικοί, επικριτικοί και φοβισμένοι από τους Ευρωπαίους γείτονές τους εμφανίζονται οι Γερμανοί απέναντι στο Ισλάμ, σύμφωνα με έρευνα γερμανικού πανεπιστημίου που συνέκρινε την στάση των κατοίκων των 16 γερμανικών κρατιδίων στη μουσουλμανική θρησκεία με εκείνη της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας. 

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μούνστερ, που δημοσιεύεται στη Welt, δείχνει πως η μεγάλη πλειονότητα των Γερμανών φαίνεται να διαφωνεί με την άποψη του Γερμανού προέδρου πως το Ισλάμ αποτελεί πλέον μέρος της σύγχρονης Γερμανίας, την στιγμή που ο αριθμός τουρκικής καταγωγής κατοίκων στη χώρα ξεπερνά κατά πολύ τους υπόλοιπους πληθυσμούς με ξένο υπόβαθρο.
Παράλληλα, μόλις το 5% πιστεύει πως το Ισλάμ είναι θρησκεία που χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια, σε σύγκριση με πάνω από το 20% των Δανών, των Γάλλων ή των Ολλανδών. 
Τα ποσοστά αποδοχής της μουσουλμανικής θρησκείας στη Γερμανία αποκλίνουν αρκετά από τις γύρω χώρες, ενώ «ελαφρώς» πιο εχθρικοί παρουσιάζονται οι κάτοικοι των κρατιδίων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. 

Περίπου το 40% των Γερμανών στα δυτικά κρατίδια (και 50% στα ανατολικά) αισθάνονται ότι απειλούνται από ξένες κουλτούρες, ενώ μόλις το 34% (26% στα ανατολικά κρατίδια) βλέπει θετικά τους μουσουλμάνους.
Την ίδια στιγμή, λιγότερο από το 30% τίθεται υπέρ της ανέγερσης τζαμιών (έναντι του 50% στη Δανία και περίπου των δύο τρίτων σε Ολλανδία και Γαλλία).
H συζήτηση εντός της Γερμανίας για την στάση ιδιαίτερα απέναντι στη μουσουλμανική θρησκεία έχει αναζωπυρωθεί τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή και το βιβλίο του Τίλο Ζαράτσιν (πρώην πολιτικού του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών και μέλος του ΔΣ της γερμανικής κεντρικής τράπεζας) που κατήγγειλε την «αλλοίωση της γερμανικής ταυτότητας» από το Ισλάμ. 
Μόλις πριν από λίγους μήνες, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για το τέλος του πολυπολιτισμικού μοντέλου στη Γερμανία λέγοντας πως έχει οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία, καλώντας για αναθεώρηση επί το αυστηρότερο των απαιτήσεων της γερμανικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου