15/12/10

Ξενάγηση στον κόσμο των μικροβίων

Ενα νέο φλεβοϊό, τον Adria, ο οποίος προκαλεί ήπια λοίμωξη και μεταδίδεται μέσα από το τσίμπημα της σκνίπας, «ανακάλυψε» η ιατρική ομάδα του Ιπποκρατείου πίσω από τα συμπτώματα κοινής γρίπης που παρουσίαζε ένα παιδί το οποίο νοσηλεύτηκε πέρυσι σε κλινική του νοσοκομείου. Πρόκειται για το πρώτο πανελλαδικό περιστατικό, αλλά, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ, Αννα Παπά, δεν αποκλείεται κάθε χρόνο δεκάδες περιστατικά μόλυνσης από φλεβοϊό να παραμένουν αδιάγνωστα, καθώς τα συμπτώματα προσομοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης.
Ο νέος φλεβοϊός Adria αλλά και οι θετικές όψεις των μικροβίων θα βρεθούν στο επίκεντρο του 3ου Συνεδρίου της Επιστημονικής Εταιρίας «Μικροβιόκοσμος» με τίτλο: «Ο μικροβιόκοσμος της ζωής: Υγεία - Τρόφιμα - Περιβάλλον - Παιδεία - Κοινωνία» που πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 18 Δεκεμβρίου. Το «παρών» στο συνέδριο το οποίο οργανώνεται υπό την αιγίδα της πρυτανείας του ΑΠΘ και της Σχολής Θετικών Επιστημών και του Τμήματος Βιολογίας, θα δώσουν διακεκριμένοι Ελληνες και ξένοι επιστήμονες οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα.
Στόχος του συνεδρίου είναι η παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων σε τομείς που σχετίζονται με τον κόσμο των μικροοργανισμών, όπως, μεταξύ άλλων, η υγεία, τα τρόφιμα, η παραγωγή ενέργειας, η συντήρηση αρχαιοτήτων, οι τεχνολογίες περιβάλλοντος, η άμυνα και η βιοηθική.

Επίσης, οι διοργανωτές στοχεύουν στο άνοιγμα του «Μικροβιόκοσμου» στην παιδεία και την κοινωνία με τη διεξαγωγή δύο στρογγυλών τραπεζών, όπου συμμετέχουν τόσο επιστήμονες όσο και εκπρόσωποι κοινωνικών και εκπαιδευτικών φορέων.
Σημειώνεται πως ο «Μικροβιόκοσμος» είναι μία ελληνική μη κερδοσκοπική εταιρία, με διεθνή συμμετοχή, με σκοπό την καταγραφή και διαχείριση του μικροβιακού πλούτου της Ελλάδας (www.mikrobiokosmos.org). Στόχος της εταιρίας είναι η προώθηση της έρευνας στην περιβαλλοντική μικροβιολογία, στη μικροβιακή οικολογία, στη γονιδιωματική, στη βιοπληροφορική και στη μικροβιακή βιοτεχνολογία.
Επιθυμία των διοργανωτών είναι η καλύτερη γνωριμία της κοινωνίας με το μέγα θαυμαστό κόσμο των μικροοργανισμών, την απίστευτη ποικιλότητά τους, τις καταπληκτικές δυνατότητές τους και τη συμμετοχή τους σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Διάδοσης Επιστήμης και Τεχνολογίας «Νόησις».
Πηγή: Αγγελιοφόρος (ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου