3/12/10

Εισαγγελική παρέμβαση για την οικογενειοκρατία

Τη Δικαιοσύνη πλέον απασχολεί η οικογενειοκρατία στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας διετάχθη σχετική προκαταρκτική ενέργεια, ώστε να εξακριβωθεί η τέλεση αδικημάτων παράβασης καθήκοντος, ψευδών βεβαιώσεων και άλλων αμφιλεγόμενων ενεργειών που έχουν αναδειχθεί, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Αλλωστε, η εισαγγελική παρέμβαση έγινε με αφορμή δημοσιεύματα της «Ε» σχετικά με τις λίστες οικογενειοκρατίας που καταρτίζουν οι διοικήσεις των ΑΕΙ ύστερα από αίτημα του υπουργείου Παιδείας.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για τα ακραία φαινόμενα οικογενειοκρατίας στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Αθηνών, που έστειλε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, με την υπόμνηση μάλιστα της διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων. Την ίδια στιγμή, πάντως, το Πανεπιστήμιο Αθηνών δρομολογεί πειθαρχικές διαδικασίες για την υπόθεση του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ενώ, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποί του, έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που το ίδιο το Ιδρυμα έστειλε στην Εισαγγελία το ίδιο πόρισμα, το οποίο συνετάχθη μετά την ΕΔΕ που η προηγούμενη διοίκηση είχε διατάξει.
Από την άλλη, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, με παρέμβασή του προς την υπουργό Παιδείας, ζητεί να μην προχωρήσει στην κατάργηση αυτού του τμήματος και να μην απαξιωθεί συλλήβδην η Θεολογική Σχολή.
Η υπόθεση, πάντως, των ακραίων φαινομένων οικογενειοκρατίας στο τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας, εκτός από ραγδαίες εξελίξεις, έχει προκαλέσει και ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων του κ. Πανάρετου με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διοίκηση του τελευταίου επιμένει να υπενθυμίζει πως το ίδιο το Ιδρυμα έχει από καιρό αντιμετωπίσει το ζήτημα, που χρονολογείται από το 2008. Στην προ ημερών, μάλιστα, απόφαση της Συγκλήτου κατηγορείται, ουσιαστικά, ο υφυπουργός Παιδείας για σπίλωση του συνόλου των μελών ΔΕΠ του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και κατ' επέκταση του δημόσιου πανεπιστημίου, ειδικά εφόσον «το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει καταδικάσει τα φαινόμενα». Για τους ίδιους λόγους και τη σπουδή των ενεργειών του, η Σύγκλητος τονίζει ότι ο κ. Πανάρετος «προσπαθεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».
Χθες, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρύτανης του Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, έστειλε επιστολή στον υφυπουργό ενημερώνοντάς τον για την άμεση δρομολόγηση της πειθαρχικής διαδικασίας από το πρυτανικό συμβούλιο (σε προχθεσινή συνεδρίαση) και την πρόθεση να διερευνηθεί, αν χρειαστεί, από ανώτατα πειθαρχικά όργανα εκτός Ιδρύματος. Μέχρι την Παρασκευή -διαβεβαιώνουν- η σχετική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Άννα Ανδριτσάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου