15/12/10

Αποτυχία προσέγγισης της Αφροδίτης

Ακόμη μια απόπειρα της Ιαπωνίας να θέσει σκάφος σε τροχιά γύρω από άλλο πλανήτη στέφθηκε από αποτυχία.
Ο δορυφόρος Ακατσούκι («Χαραυγή») προσπέρασε την Αφροδίτη και συνελήφθη, τελικά, από το βαρυτικό πεδίο του Ηλιου, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει έξι χρόνια μέχρι να επαναλάβει την προσπάθεια. Πέντε μήνες μετά την εκτόξευσή του από την Ιαπωνία, ο Ακατσούκι έφτασε στην περιοχή της Αφροδίτης και πυροδότησε τον κινητήρα του για να επιβραδύνει και να συλληφθεί από το βαρυτικό της πεδίο. Το σκάφος άργησε να επικοινωνήσει εκ νέου με τη Γη και οι υπεύθυνοι της αποστολής διαπίστωσαν, μία μέρα μετά, ότι δεν είχε τεθεί σε ελλειπτική τροχιά και ότι, προσπερνώντας το στόχο του, βρισκόταν πλέον σε τροχιά γύρω από τον Ηλιο.
Ο Ακατσούκι «φαίνεται πάντως να λειτουργεί και ίσως μπορέσουμε να προσπαθήσουμε ξανά όταν περάσει από την Αφροδίτη έξι χρόνια από σήμερα», δήλωσε ο Χιτόσι Σοένο της JAXA (Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης του Αεροδιαστήματος). Η αποστολή ήταν σχεδιασμένη να αναζητήσει ενδείξεις πρόσφατης γεωλογικής δραστηριότητας και ίσως εξηγήσει γιατί η Αφροδίτη έπεσε θύμα ενός ακραίου φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αφιλόξενη
Η Αφροδίτη, δεύτερος σε απόσταση από τον Ηλιο πλανήτης, έχει ίδιο μέγεθος με τη Γη, είναι όμως απόλυτα αφιλόξενη, αφού η επιφάνεια φλέγεται στους 400 βαθμούς Κελσίου. Ο Ακατσούκι, κόστους 300 εκατ. δολαρίων, είναι η δεύτερη απόπειρα της Ιαπωνίας να φτάσει σε άλλο πλανήτη. Μια προηγούμενη αποστολή στον Αρη, με διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε το 1998, αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και τερματίστηκε πρόωρα το 2003.
Πάντως, οι αποτυχίες της JAXA αντισταθμίζονται από τη μεγάλη της φετινή επιτυχία, η οποία κατάφερε να φέρει στη Γη τα πρώτα δείγματα σκόνης από τον αστεροειδή Ιτοκάβα. Εξάλλου, η Ιαπωνία έγινε το 1970 η πρώτη ασιατική χώρα που κατάφερε να θέσει δορυφόρο σε τροχιά. Ομως, τα τελευταία χρόνια η Ιαπωνία επισκιάζεται από τις διαστημικές επιτυχίες της Κίνας, η οποία έγινε το 2003 η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που στέλνει ανθρώπους σε τροχιά.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου