30/12/10

Ο «Εξορκιστής» και ο «Ροζ Πάνθηρας» στις σημαντικότερες ταινίες


Συμπληρώνουν τη λίστα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου με τις πιο σημαντικές ταινίες.
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ συμπεριέλαβε σήμερα στο εθνικό αρχείο ταινιών τις ταινίες «Ροζ Πάνθηρας», «Airplane!» καθώς και άλλες 23 υποδειγματικές ταινίες του περασμένου αιώνα .
Μεταξύ των ταινιών που βρίσκονται στην λίστα είναι, «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται», η δεύτερη ταινία της τριλογίας του «Πολέμου των Άστρων» του Τζόρτζ Λούκας, ο «Εξορκιστής» και το «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», που αφορά το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ.
Κάθε χρόνο η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου επιλέγει 25 ταινίες, οι οποίες θεωρούνται «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικές».

Η λίστα του 2010 ανεβάζει στις 550 τις ταινίες του αρχείου.
Ο κορυφαίος βιβλιοθηκάριος του Κογκρέσου Τζέιμς Μπίλινγκτον που επιλέγει ποιες θα είναι αυτές οι ταινίες, διάλεξε ακόμη τις ταινίες «Πυρετός το Σαββατόβραδο» και «Μάλκολμ Χ» όπου πρωταγωνιστούν αντίστοιχα ο Τζον Τραβόλτα και ο Ντένζελ Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, ορισμένοι βασικοί συντελεστές δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν την είσοδο των ταινιών τους στην αμερικανική λίστα. Οι σκηνοθέτες Μπλέικ Έντουαρντς του Ροζ Πάνθηρα και Ίρβιν Κέρσνερ του η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται απεβίωσαν φέτος.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου