11/1/11

Κοστολογούν τον Παλαμά... 1.066.000 ευρώ

Αν όντως "υπάρχουν λεφτά", τότε πρέπει να δοθούν για να σωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού μας. Να σωθεί το σπίτι στην Πλάκα όπου ο Κωστής Παλαμάς άφησε την τελευταία του πνοή το 1943.
Το σπίτι της οδού Περιάνδρου όπου ο Κ. Παλαμάς έζησε τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του, βγαίνει σε πλειστηριασμό την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου λόγω... χρεών της τωρινής ιδιοκτήτριας, με τιμή εκκίνησης το 1.066.000 ευρώ.
Η ερημιά και η εγκατάλειψη είναι η εικόνα του σπιτιού στην οδό Περιάνδρου στην Πλάκα, όπου έζησε τα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, πριν αφήσει την τελευταία του πνοή το 1943, την περίοδο της Κατοχής.

Το σπίτι αυτό αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το μεγάλο Αντικατοχικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της ταφής του, 27 Φεβρουαρίου 1943 και κρίθηκε «διατηρητέο» το 1999. Η κηδεία του έμεινε ιστορική καθώς, μπροστά σε έκπληκτους Γερμανούς κατακτητές, χιλιάδες κόσμος τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.
Ο ποιητής και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου δήλωσε στο «Έθνος»: «Είναι κρίμα να γκρεμιστεί αυτό το σπίτι. Ο Παλαμάς θεωρείται από τους μεγάλους δασκάλους της λογοτεχνίας και χωρίς αμφιβολία ήταν και ο σημαντικότερος Έλληνας κριτικός λογοτεχνίας. Αν σήμερα έχουμε ελληνική γλώσσα, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στον Κωστή Παλαμά».
"... Το σπίτι, ας του νοθέψανε το σχήμα και το χρώμα·
και ανόθευτο και αχάλαστο, και με προσμένει ακόμα..."
Πηγή: real.gr-Λογοθέτη Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου