6/1/11

Στην αναμονή 1.500 καθηγητές


Στο ράφι εδώ και μήνες βρίσκονται οι αιτήσεις τους εξαιτίας ανεπαρκών πιστώσεων. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας ζητά από τα ιδρύματα να συμμετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα και μέλη ΔΕΠ της αλλοδαπής 
Περίπου 1.500 περιπτώσεις διορισμών ή εξέλιξης καθηγητών ΑΕΙ-ΤΕΙ σε ανώτερη βαθμίδα, βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας και των ανώτατων ιδρυμάτων ακόμη και πάνω από έναν χρόνο, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι σχετικές πιστώσεις ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας, μέσω του αρμόδιου υφυπουργού Ιωάννη Πανάρετου, ζητάει από τα ιδρύματα να συμμετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα και μέλη ΔΕΠ της αλλοδαπής, προκειμένου -όπως υποστηρίζει- να διασφαλίζεται η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα της κρίσης των εκλεκτορικών σωμάτων στις διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης ή μονιμοποίησης μελών ΔΕΠ.
Ο κ. Πανάρετος επαναφέρει ουσιαστικά τη διάταξη που υπήρχε στον νόμο 3848/2010 για την εκλογή μελών ΔΕΠ και παρακινεί τα ιδρύματα να συμπεριλάβουν στα εκλεκτορικά σώματα και μέλη ΔΕΠ ξένων πανεπιστημίων. Και αυτό διότι τους μήνες που προηγήθηκαν από την ψήφιση του νόμου, ελάχιστα είναι τα τμήματα που προσκάλεσαν ξένους πανεπιστημιακούς να συμμετάσχουν στα εκλεκτορικά σώματα.

Πάντως, το μείζον θέμα για τους καθηγητές των ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν είναι η σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων, αλλά η προώθηση των υποθέσεων που εκκρεμούν και βρίσκονται είτε στα ανώτατα ιδρύματα είτε έχουν σταλεί προς έγκριση στο υπουργείο Παιδείας.
Πριν από δύο χρόνια
Σύμφωνα με στοιχεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, 800 με 1.000 περιπτώσεις εκλογής μελών ΔΕΠ έχουν σταλεί στο υπουργείο Παιδείας εδώ και πολλούς μήνες. Ορισμένες θέσεις μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Νίκος Σταυρακάκης, είχαν προκηρυχθεί πριν από δύο χρόνια, τα εκλεκτορικά σώματα συνεδρίασαν το καλοκαίρι του 2009 και έκτοτε περιμένουν να εγκριθούν από το υπουργείο Παιδείας.
Στα τεχνολογικά ιδρύματα ο αριθμός των μελών εκπαιδευτικού προσωπικού που έχει σταλεί στο υπουργείο Παιδείας δεν ξεπερνά τις 100 θέσεις, αλλά στα ΤΕΙ βρίσκονται περίπου 400 περιπτώσεις που αφορούν είτε εκλογή είτε εξέλιξη καθηγητών.
Και οι δύο ομοσπονδίες των ΑΕΙ-ΤΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ-ΟΣΕΠ) πιέζουν το υπουργείο Παιδείας να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να εγκρίνει τις θέσεις για τις οποίες έχουν συνεδριάσει και αποφανθεί τα εκλεκτορικά σώματα.
Τι προβλέπει ο νόμος: Πώς εκλέγονται τα μέλη ΔΕΠ
Ο Ν.3848/2010, στον οποίο περιλαμβάνονται και διατάξεις για την εκλογή μελών ΔΕΠ, προβλέπει τα εξής:
- Για την εκλογή, εξέλιξη ή μονιμοποίηση μέλους ΔΕΠ, το εκλεκτορικό σώμα αποτελείται από 11 μέλη κατ' ελάχιστο όριο, ενώ με τις διατάξεις του νόμου ορίζεται ότι το μέγιστο όριο μπορεί να φτάσει τα 15 μέλη. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα τμήματα, στα οποία τα μέλη ΔΕΠ υπερβαίνουν τα 100, οπότε το εκλεκτορικό αποτελείται από 21 μέλη.
- Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής μελών ΔΕΠ της αλλοδαπής ως εξωτερικών εκλεκτόρων στα εκλεκτορικά σώματα των πανεπιστημίων της αλλοδαπής.
- Και οι δύο ομοσπονδίες καθηγητών ΑΕΙ - ΤΕΙ πιέζουν το υπουργείο Παιδείας να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να εγκρίνει τις θέσεις για τις οποίες έχουν συνεδριάσει και αποφανθεί τα εκλεκτορικά σώματα. (Φωτογραφία αρχείου)
Πηγή: Έθνος (ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου