18/1/11

Το 23,5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα


Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για μια ενεργειακή επανάσταση που θα παράσχει ηλεκτρική ενέργεια στον παγκόσμιο πληθυσμό, βοηθώντας στην καταπολέμηση της φτώχειας, επισημαίνοντας ότι 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Η ρύπανση του αέρα από τη χρήση των καυσίμων βιομάζας και του άνθρακα σε φτωχές χώρες προκαλεί ετησίως το θάνατο περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπων, αριθμός διπλάσιος από αυτόν των θανάτων που συνδέονται με την ελονοσία.
Τα καύσιμα από βιομάζα και ο άνθρακας είναι παραδοσιακά ενεργειακά προϊόντα για περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, από τον συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό των 6,8 δισεκατομμυρίων.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν δήλωσε σε ομιλία του στην Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενέργεια στο Μέλλον (Fourth World Future Energy Summit) στο Αμπού Ντάμπι, ότι αποτελεί πρόκληση "μια ολοκληρωμένη επανάσταση καθαρής ενέργειας, που κάνει την ενέργεια διαθέσιμη και προσιτή για όλους" .

Μια τέτοια αλλαγή θα "προκαλέσει περικοπή της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την ενδυνάμωση των ανθρώπων για να φροντίσουν για τις ζωές τους και να βελτιώσουν την παγκόσμια οικονομία", επεσήμανε.
Η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% κατά την επόμενη εικοσαετία, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται στα παραδοσιακά καύσιμα βιομάζας για μαγείρεμα, θέρμανση και άλλες βασικές καθημερινές ανάγκες, δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου