28/1/11

Αλλάζουν τα βιβλία Ιστορίας στην Τουρκία


Δεν θα διδάσκονται µόνο οι τουρκικές θέσεις
Ριζικές αλλαγέςστο µάθηµα της Σύγχρονης Ιστορίας στην Τουρκία – που θα περιλαµβάνονται και οι θέσεις της Ελλάδας – φαίνεται ότι προετοιµάζει το υπουργείο Παιδείας της γείτονος, σύµφωνα µε δηµοσίευµα τουρκικής εφηµερίδας.
Κατά τη «Σαµπάχ», το υπουργείο Παιδείας θα εισαγάγει νέο µάθηµα στο οποίο οι µαθητές δεν θα διδάσκονται µόνο τις τουρκικές θέσεις αλλά και τις θέσεις άλλων χωρών για διάφορα ζητήµατα. Μάλιστα, το δηµοσίευµα της εφηµερίδας – η οποία, όπως λένε διπλωµατ ικές πηγές,φροντίζει πάντα ναπροβάλλει το θετικό προφίλ της Τουρκίας προς τα έξω – αναφέρει ως παράδειγµα της νέας πρακτικής το γεγονός ότι οι µαθητές θα διδάσκονται και τις θέσεις της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα. Ακόµη, φιλοξενεί δηλώσεις ιθυνόντων του υπουργείου Παιδείας, σύµφωνα µε τις οποίες το ίδιο θα ισχύει και για το Κυπριακό, δηλαδή θα υπάρχουν αναφορές και για όσα υποστηρίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Η αλλαγή, εφόσον προωθηθεί, θεωρείται µεγάλη µεταρρύθµιση, καθώς, όπως έλεγαν διπλωµατικές πηγές, µέχρι σήµερα στα τουρκικά βιβλία Ιστορίας (έχουν γραφεί µετά το πραξικόπηµα του 1980) διδασκόταν «πατριδογνωσία» στη βάση της αντίληψης ότι η χώρα βρίσκεται υπό διαρκή απειλή από γείτονες και εχθρούς. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ είναι το γεγονός ότι ακόµη στα σχολεία διδάσκεται το µάθηµα Στοιχεία Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο – παρ’ ότι έγιναν αλλαγές στην ύλη µετά το 1998 – περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, τις αρχές του Ατατουρκισµού και τις «απειλές και συνωµοσίες κατά της Τουρκικής ∆ηµοκρατίας». Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παρουσίαση του βιβλίου (Α. Ινσέλ - Α. Μπαϊράµογλου «Ο τουρκικός στρατός», εκδ. Βιβλιόραµα): «Η Τουρκική ∆ηµοκρατία, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, απειλείται από τις ξένες δυνάµεις. Η τουρκική νεολαία πρέπει να είναι έτοιµη να αντιµετωπίσει τις απειλές αυτές».
Η Τουρκία παρουσιάζεται ως χώρα η οποία λόγω της γεωπολιτικής της θέσης συγκεντρώνει το παγκόσµιο ενδιαφέρον. Πρώτοι ως απειλή έρχονται οι γείτονες. Οπως σηµειώνεται, «είναι γνωστό ότι ηΕλλάδα είναι πρώτη σε ενέργειες κατά της Τουρκίας. Τέτοιες ενέργειες συνδέονται µε το ζήτηµα της Μεγάλης Ιδέας, των νησιών του Αιγαίου και των χωρικών υδάτων και της Κύπρου».
Ενώ η Αρµενία, «έχει στόχο να ιδρύ σει τη Μεγάλη Αρµενία, που αν και η ίδια θεωρεί ότι υπήρχε ιστορικά, στην ουσία δεν υπάρχει».
Σε κάθε περίπτωση, αν η µεταρρύθµιση εφαρµοστεί, θεωρείται µάλλον απίθανο να µη ζητήσουν οιΤούρκοι κάτι αντίστοιχο από την Ελλάδα στη λογική της «αµοιβαιότητας» και της δηµιουργίας θετικού κλίµατος – για παράδειγµα, να ανταποδώσει µε αντίστοιχες αναφορές στα ελληνικά βιβλία Ιστορίας.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι τον περασµένο Μάιο, λίγο πριν από την πανηγυρική πρώτησυνεδρίαση του Ανώτερου ΣυµβουλίουΣυνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που έφερε δεκάδες τούρκους υπουργούς στην Αθήνα και µε αφορµή και την επίσκεψη της υπουργού Παιδείας στην Ελλάδα, ο τουρκικός Τύπος διοχέτευε πληροφορίες περί συµφωνίας για αλλαγές των βιβλίων Ιστορίας εκατέρωθεν, που ωστόσο δεν υφίστατο.
Να σηµειωθεί ότι από τη «Σαµπάχ» είχε διαρρεύσει για πρώτη φορά το θέµα περί αλλαγής τουχαρακτηρισµού της Ελλάδας ως “εξωτερικής απειλής” και της απάλειψης του casus belli από την ΕρυθράΒίβλο της τουρκικής εθνικής ασφάλειας. Το πρώτο είναι ήδη γεγονός, όµως το δεύτερο, για το οποίο έγινε συζήτηση, οι ένοπλεςδυνάµεις το απέπεµψαν.
Σύµφωνα µε δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Σαµπάχ», θα εισαχθεί νέο µάθηµα
Πηγή: Τα Νέα (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου