18/1/11

Σε ιδώτη έδωσαν τη μισθοδοσία καθηγητών στη Λέσβο


Είναι δυνατόν να πρέπει ο εργαζόμενος να πληρώσει για να πάρει το μισθό του; Ναι, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου που έχει στην ευθύνη στη μέση εκπαίδευση σε Λέσβο, Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο. Χαρακτηριστική της νοοτροπίας που έφερε το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου στο Δημόσιο είναι η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της μισθοδοσίας από τον προϊστάμενο Βασίλη Κοντάρα.
Με ένα αιφνιδιαστικό e-mail, δυο μέρες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι καθηγητές του νομού Λέσβου ενημερώθηκαν ότι τη μισθοδοσία τους αναλαμβάνει ιδιωτική εταιρία, για την αμοιβή της οποίας θα υπήρχε παρακράτηση 1,7 ευρώ από κάθε καθηγητή το μήνα.
Εμβρόντητοι οι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν ότι το αντικείμενο της δουλειάς του “τυχερού” επιχειρηματία, που κανείς δεν ξέρει πώς επιλέχτηκε, είναι η πώληση μπαλονιών για γιορτές, εγκαίνια βαφτίσια κλπ.
Την ίδια στιγμή υπάρχει σχετικό γραφείο μισθοδοσίας που στελεχώνεται από αποσπασμένους καθηγητές, σε βάρος φυσικά της λειτουργίας των σχολείων. Αυτούς που η Διαμαντοπούλου θα έστελνε υποτίθεται στα σχολεία, αλλά τελικά ενισχύθηκαν ακόμη και από το μοναδικό μαθηματικό που διορίστηκε στην περιοχή που καλύπτει τη Λέσβο πλην της Μυτιλήνης.
Το γεγονός ότι για το θέμα δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο, δηλαδή κανείς δεν παίρνει την ευθύνη, προκάλεσε εύλογα θόρυβο, καθώς ο μηχανισμός που διαμορφώθηκε θα εμφάνιζε τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να καταθέτουν τα χρήματα στο λογαριασμό του επιχειρηματία.
Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις, άρχισε ένας κύκλος ψέματος. Πάντα άτυπα και προφορικά, οι καθηγητές άκουγαν ότι η ιδιωτικοποίηση είναι ο μόνος τρόπος για πληρωθούν, επειδή το τμήμα μισθοδοσίας στελεχώνεται από ανίκανους. Ότι καθώς ο μέχρι πρόσφατα υπεύθυνος δούλευε με δικό του λογισμικό και τώρα αρνείται να συνεργαστεί, είναι απαραίτητο ένα νέο δυσεύρετο και πανάκριβο λογισμικό που η υπηρεσία δεν μπορεί να πληρώσει. Ότι η αλλαγή λογισμικού επιβάλλεται λόγω του νέου τρόπου πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων κλπ. Σύντομα βρέθηκαν μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα ανάμεσα στην αποδοχή της ιδιωτικοποίησης και το να μείνουν απλήρωτοι.
Φυσικά τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Λογισμικό για αυτή τη δουλειά μπορεί να βρει εύκολα κανείς και μάλιστα δωρεάν είτε ανοιχτού κώδικα είτε απευθυνόμενος στις υπηρεσίες του υπουργείου παιδείας. Εξάλλου κάπως έτσι τα καταφέρνουν δεκάδες άλλες διευθύνσεις. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βασίλης Κοντάρας δεν πληρώνεται για να διαπιστώνει απλά τα προβλήματα, αλλά για να δίνει λύσεις. Γι' αυτό έχει στη διάθεσή του προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, χρόνο και χρήμα.
Το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, καθώς μια σειρά από σύλλογοι διδασκόντων αρνούνται το χαράτσι και ζητούν πρωτοβουλίες από την τοπική ΕΛΜΕ (θα συνεδρίαζε την Παρασκευή για το θέμα) και την ΟΛΜΕ.
Πηγή: ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου