26/1/11

Σπατάλες εκατ. ευρώ σε σχολεία της διασποράς


Αλόγιστες σπατάλες για την αγορά περιττών βιβλίων, ακόμη όμως και ακατάλληλων για σχολεία κτηρίων, ρουσφετολογικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών, αλλά και τάξεις με μαθητές «φαντάσματα», αποκάλυψε ο έλεγχος του υπουργείου Παιδείας στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Στη «μαύρη τρύπα» της κακοδιαχείρισης και των αναξιοκρατικών επιλογών στον τομέα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη διασπορά χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, με το υπουργείο να προχωρεί τώρα σε ριζική αναδιοργάνωσή του.
«Η επένδυση στην ελληνική γλώσσα είναι μια μείζονα επιλογή της κυβέρνησης», τόνισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου χθες, καλώντας τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν στη διαβούλευση (η οποία θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου) με στόχο την κατάρτιση νέου σχεδίου νόμου έως το Μάιο.
«Χωρίς να είναι αυτοσκοπός μας η μείωση του κόστους λειτουργίας των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό, θα πρέπει κάθε ευρώ που διατίθεται από το ελληνικό δημόσιο να ''πιάνει τόπο''», δήλωσε από την πλευρά της η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά.

Παραδείγματα 
Ενδεικτικά της παθογένειας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στο εξωτερικό είναι τα παραδείγματα που ανέφερε:
Το 2007-2008, συντονιστής εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκή χώρα παρήγγειλε το 132.799 τόμους σχολικών βιβλίων (100.000 επιπλέον). Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο ήταν 100.000 ευρώ.
Σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη αγοράστηκε το 2007 κτήριο το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο για σχολείο λόγω ύπαρξης αμίαντου. Το κτήριο κόστισε 1.300.000 ευρώ!
Διευθυντές δήλωναν αυξημένο αριθμό μαθητών σε σχέση με αυτούς που πραγματικά είχαν. Αποτέλεσμα ήταν να ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο τόσο όσον αφορά την αποστολή περισσότερων βιβλίων, όσο και την απόσπαση περισσοτέρων εκπαιδευτικών.
Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί το 2004 ήταν περίπου 1.650 και η συνολική δαπάνη των επιμισθίων τους ανερχόταν περίπου σε 38 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στους 2.350 και η συνολική δαπάνη των επιμισθίων τους σε 46 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογιστεί το κόστος της μισθοδοσίας των αναπληρωτών που αντικατέστησαν όσους αποσπάσθηκαν στο εξωτερικό, η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού το έτος 2009 σε σχέση με το έτος 2004 αγγίζει τα 22 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μαθητών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Μια πρώτη καταγραφή έδειξε ότι ο αριθμός των μαθητών που παρακολουθεί πρόγραμμα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία το σχολικό έτος 2010-2011 ανέρχεται σε 18.000. Λίγους μήνες μετά η επανακαταμέτρηση των μαθητών αυτών έδειξε 15.000 μαθητές.
Αθλητικά σχολεία 
Εν τω μεταξύ, σε νέες βάσεις μπαίνει και ο θεσμός των αθλητικών σχολείων. Όπως τόνισε χθες η κ. Διαμαντοπούλου, τα σχολικά πρωταθλήματα θα συνεχιστούν με καλύτερη οργάνωση και ορθολογική χρήση δυνάμεων από τα σχολεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. «Στόχος είναι να βάλουμε τον σχολικό αθλητισμό στην πραγματική του διάσταση: τα παιδιά να αγαπούν τον αθλητισμό, χωρίς να αποβλέπουν σε ανταλλάγματα», είπε η υπουργός. Αναφερόμενη δε, στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται για τις συνενώσεις των σχολικών μονάδων, έδωσε εκ νέου διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν βάσει παιδαγωγικών κριτηρίων.
Πηγή: Ημερησία (Χαρά Καλημέρη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου