24/1/11

Στα όρια νομιμότητας οι συγχωνεύσεις σχολείων


Θέμα νομιμότητας εγείρει το σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αθρόες συγχωνεύσεις σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρακάμπτοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την παράμετρο αυτή, που αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, είχε παρακάμψει η κυβέρνηση ορίζοντας, στο κείμενο διαβούλευσης για τις συγχωνεύσεις, ότι "η γνώμη των εκπροσώπων των νέων δήμων" απλώς "θα συντελέσει στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης". Δηλαδή, δεν θα είναι αποφασιστικού χαρακτήρα. Απαντώντας η υφυπουργός Παιδείας που έχει αναλάβει να προωθήσει τις συγχωνεύσεις με τη φιλοδοξία να διαμορφώσει έναν νέο Σχολικό Χάρτη επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χωρίς, ωστόσο, να κάνει ούτε βήμα πίσω από τη θέση της για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
'Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, "η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντική. Εξίσου σημαντική είναι και η γνώμη της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικών και γονέων. Κάνουμε διαβούλευση για τις συνενώσεις και ιδρύσεις σχολείων, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Φέτος, με τους νέους Δήμους, απαιτείται ιδιαίτερη συνεργασία". Η διαβούλευση για την οποία μιλάει η κ. Χριστοφιλοπούλου είναι ένα από τα σύντομα ανέκδοτα, καθώς ξεκίνησε χθες για να τελειώσει τη Δευτέρα, με κύριο ερώτημα "ποιοι είναι οι λόγοι που συνθέτουν την αναγκαιότητα για συνενώσεις - ιδρύσεις σχολικών μονάδων".
Οπότε, σ' αυτή τη διαβούλευση μπορεί να μετάσχει όποιος έχει να προσθέσει κάτι στην επιχειρηματολογία της κ. Χριστοφιλοπούλου, όπως, για παράδειγμα, διευθυντής Γυμνασίου από τη Νέα Σμύρνη, που με εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά πρότεινε και συγκεκριμένα σχολεία από την περιοχή του που μπορούν να καταργηθούν! Όπως αναφέρει, "σε περιπτώσεις που μισθώνονται κτήρια για τη στέγαση σχολείου ενώ θα μπορούσαν, με συνενώσεις σχολείων, να εξυπηρετηθούν οι μαθητές από γειτονικά σχολεία, η σπατάλη είναι προφανής και αυταπόδεικτη (π.χ. περίπτωση 8ου Γυμνασίου και 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης)". Αυτά μπήκαν ήδη στη λίστα των προγραφών, όπως και πολλά άλλα στα αστικά κέντρα που λειτουργούν σε μισθωμένα κτήρια.
Για τη Δημοκρατική Αριστερά, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης κινείται στα όρια της νομιμότητας, καθώς η λειτουργία των σχολικών μονάδων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την έννοια αυτή, η οποιαδήποτε απόφαση για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων πρέπει να έχει οπωσδήποτε τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης και χωρίς αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Αριστερά καλεί το υπουργείο Παιδείας να λάβει σοβαρά υπόψη του αυτή τη διάσταση και κάθε πρωτοβουλία του να ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Η υφυπουργός Παιδείας προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει την κριτική αλλά και τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (νέα στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) και υποστηρίζει ότι η λογική των συνενώσεων και των ιδρύσεων είναι εκπαιδευτική και τα κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της, εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα των συγχωνεύσεων δηλώνοντας ότι οι μετακινήσεις θα είναι κοντινές, λιγότερο από δέκα λεπτά, όταν στο κείμενο διαβούλευσης μιλάνε για διαδρομές τριών τετάρτων!
Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου