7/1/11

Σχολεία πολλών ταχυτήτων χωρίς βιβλία!


Χωρίς βιβλία θα λειτουργεί το "Νέο Σχολείο" της κ. Διαμαντοπούλου που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Η επικαιροποίηση της Πράξης Εφαρμογής του "Νέου Σχολείου", που υποβάλλει -προς έγκριση για χρηματοδότηση- η κυβέρνηση, αποκαλύπτει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ψεύδεται όταν δηλώνει ότι "τα σχολικά βιβλία θα συνεχίσουν να διανέμονται δωρεάν". Η διανομή τους, έστω και καθυστερημένα, μπορεί να ισχύσει και για την επόμενη σχολική χρονιά. Από εκεί και πέρα, το... χάος. Ούτε ο μαθητής ούτε ο εκπαιδευτικός θα έχει βιβλίο στα χέρια του. Η παροχή εκπαιδευτικού υλικού θα γίνεται μέσω Διαδικτύου κι ας κόψουν τον σβέρκο τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για να το "κατεβάσουν" ή να το αγοράσουν.
Το νέο πρόγραμμα σπουδών (ΠΣ) για την προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν προβλέπει συγγραφή νέων βιβλίων! 'Αλλωστε, όπως προσδιορίζεται από την Πράξη Εφαρμογής, το Π.Σ. είναι το όχημα για την επιβολή σχολείων πολλών ταχυτήτων. Τα ενιαία Προγράμματα Σπουδών σπάνε ακόμα και στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Το νέο Π.Σ. "αποτελεί ένα συνολικό πλαίσιο εκπαιδευτικών στόχων, πρακτικών και εμπειριών", "θα είναι ανοικτό και ευέλικτο, δίνοντας δυνατότητες τοπικών εφαρμογών και βαθμούς ελευθερίας στον εκπαιδευτικό, στοχοκεντρικό, ενιαίο, συνεκτικό, συνοπτικό, διαθεματικό, βιωματικό και παιδαγωγικά διαφοροποιημένο". Με άλλα λόγια, κάθε Δήμος μπορεί να λειτουργεί, ανάλογα με τα οικονομικά του και την κοινωνική σύνθεση της περιοχής, ό,τι σχολείο θέλει, χωρίς έλεγχο και χωρίς να υπάρχει κεντρική ευθύνη πέρα από την υποχρέωση της υλοποίησης ορισμένων "μετρήσιμων"... ως φασολάκια, στόχων. Ο κάθε εκπαιδευτικός, υπό την καθοδήγηση των... οικονομικών του σχολείου, θα χρησιμοποιεί κάποιον από τους οδηγούς που θα δημιουργηθούν και θα φέρουν τον τίτλο "Εργαλεία Διδακτικών Προσεγγίσεων".

Τι θα γίνει με τα βιβλία; "Τα υπάρχοντα βιβλία (ΟΕΔΒ) και το εποπτικό εκπαιδευτικό υλικό θα αξιολογηθεί ως προς τη συμβατότητα τους με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών και τις διδακτικές αρχές και θα εντοπιστούν τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να αξιοποιηθούν με προσαρμογές. Με βάση τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων αυτών, εκεί που έχει εντοπιστεί ανάγκη θα δημιουργηθεί συμπληρωματικό μαθησιακό υλικό ποικίλης και ανοικτής μορφής". Σε απλά ελληνικά, τα παραπάνω -ό,τι διάψευση και να κάνει η κ. Διαμαντοπούλου- σημαίνουν κατάργηση της πλειονότητας των βιβλίων χωρίς να προβλέπεται πουθενά η συγγραφή νέων και η διανομή τους στους μαθητές. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι ο βασικός στόχος του νέου Π.Σ. είναι το διαφοροποιημένο σχολείο ακόμη και εντός του ίδιου γεωγραφικού διαμερίσματος.
Η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και εργαλείων, όπως ομολογούν οι ίδιοι, θα "σηματοδοτεί μια μεγάλη  αλλαγή από τις πρακτικές τους παρελθόντος". Δηλαδή την κατάργηση της... αναχρονιστικής για την εποχή του Μνημονίου συγγραφής και διανομής βιβλίων για όλους τους μαθητές. "Η διεύρυνση των επιλογών των εκπαιδευτικών και των μαθητών" είναι ο κεντρικός στόχος. 'Οταν ακούτε αυτά τα ωραία λόγια, να ετοιμάζεστε για νέο... ξήλωμα. Κι αν οι τσέπες σας έχουν αδειάσει, ο Θεός κι η ψυχή σας...
Με τι θα δουλεύει ο εκπαιδευτικός; Η Πράξη Εφαρμογής ορίζει ότι το "βασικό εργαλείο του εκπαιδευτικού" είναι  ο ψηφιακός «Θησαυρός» υλικού. Ενα λογισμικό διαχείρισης περιεχομένου, μια Τράπεζα εκπαιδευτικού υλικού από την οποία θα παίρνει ό,τι του χρειάζεται.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων δεν επείσθη με τα επικοινωνιακά παιχνίδια της υπουργού Παιδείας και βλέπει κατάργηση μιας κοινωνικής παροχής που καθιέρωσε το 1964 ο παππούς του σημερινού πρωθυπουργού. 'Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ένα Ιδιωτικού Δικαίου Νομικό Πρόσωπο είναι η ΑΠΟΔΕΙΞΗ της κατάργησης της δημόσιας έκδοσης και διανομής βιβλίων. Σε μια εποχή δραματικής μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και αύξησης της ανεργίας θα ήταν τραγικό για τους γονείς να επιβαρυνθούν και με τα έξοδα αγοράς των σχολικών βιβλίων, τονίζουν οι εργαζόμενοι και ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εξηγήσει την απόφασή της για κατάργηση του ΟΕΔΒ.
Μάλιστα θέτουν τα εξής ερωτήματα, από τα οποία προκύπτει ότι η κατάργηση του Οργανισμού αποσκοπεί στην κατάργηση του δωρεάν σχολικού βιβλίου. Ρωτούν λοιπόν την υπουργό: Μήπως είναι υπεράριθμοι οι 50 εργαζόμενοι στον ΟΕΔΒ; Μήπως είναι υψηλόμισθοι όταν αμείβονται με 1.200 ευρώ τον μήνα; Μήπως ο ΟΕΔΒ είναι αντιπαραγωγικός όταν εκδίδει ετησίως 1.200 τίτλους βιβλίων σε 45.000.000 αντίτυπα; Μήπως ο ΟΕΔΒ επιβαρύνει υπέρογκα τον Έλληνα φορολογούμενο, όταν το μέσο κόστος κάθε βιβλίου είναι πολύ πιο κάτω από ένα (1 ευρώ) ευρώ, όταν αντίστοιχα στην ελεύθερη αγορά είναι πολύ πιο πάνω από τα δέκα (10) Ευρώ; Μήπως ο ΟΕΔΒ είναι αναποτελεσματικός όταν ετησίως στέλνει έγκαιρα σε 2.500 προορισμούς στην Ελλάδα και σε 300 στο εξωτερικό τα σχολικά βιβλία; Σε ποια χώρα δεν υπάρχουν έντυπα σχολικά βιβλία;
Το ψηφιακό σχολείο σίγουρα δεν χρειάζεται μόνο το ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο μπορούσε να εκδοθεί και από τον ΟΕΔΒ, τονίζουν οι εργαζόμενοι και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη δημόσια και δωρεάν έκδοση και διανομή των σχολικών βιβλίων, αλλά και των εργασιακών - μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους. Τέλος, καλούν τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα να συμπαραταχθούν στον αγώνα για να έχουν τα παιδιά βιβλία.
Πηγή: Αυγή (Π. Στεφανάκου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου