11/1/11

Βουκουρέστι: «Δεν μας βλέπουν ως ανθρώπινα όντα, έχουμε γίνει αριθμοί...»

Ο απελπισμένος άνδρας που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πηδώντας από θεωρείο στο κοινοβούλιο της Ρουμανίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση των επιδομάτων προς τον αυτιστικό γιο του και για την άγρια λιτότητα που έχει επιβάλει η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα είπε χθες ότι ήθελε με την πράξη του να δώσει δημοσιότητα στον τρόπο με τον οποίο οι άγριες περικοπές έχουν διχάσει την κοινωνία. «Δεν μας βλέπουν πλέον ως ανθρώπινα όντα, έχουμε γίνει αριθμοί...» είπε ο τραυματισθείς αλλά διασωθείς Αντριάν Σομπάρου στον τηλεοπτικό σταθμό Αntena 3, στην πρώτη συνέντευξη μετά το απονενοημένο διάβημά του. Ο 40χρονος Σομπάρου, ο οποίος είναι ηλεκτρολόγος στο κρατικό κανάλι της τηλεόρασης ΤVR, εξήγησε ότι πήδηξε από τον εξώστη της Βουλής στις 23 Δεκεμβρίου για να στείλει ένα ευρύτερο μήνυμα για το πόσο δύσκολο είναι να προσφέρει κανείς ένα αξιοπρεπές μέλλον στα παιδιά του. 
«Στερήσατε το ψωμί από το παιδί μου!» ήταν η τελευταία φράση που φώναξε μέσα στη Βουλή λίγα δευτερόλεπτα προτού επιχειρήσει τη βουτιά θανάτου από τον εξώστη. Στο μπλουζάκι που φορούσε ήταν γραμμένη η καταγγελτική φράση: «Μας πυροβολήσατε, σκοτώσατε το μέλλον των παιδιών μας, μας πουλήσατε». 
Το τραγικό περιστατικό συνέβη τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας Εμίλ Μποκ βρισκόταν στο βήμα στο πλαίσιο συζήτησης για πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση. Λόγω του επεισοδίου ο πρωθυπουργός αποχώρησε για λίγο από το βήμα. 

Η πρόταση μομφής εναντίον του, που ήταν η τέταρτη μέσα σε έναν χρόνο, τελικώς απορρίφθηκε με μόλις τέσσερις ψήφους διαφορά και η κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει ώστε να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας, ύψους 20 δισ. ευρώ, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας έχει επιβάλει από πέρυσι αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, γεγονός που έχει υποβαθμίσει σοβαρά το επίπεδο ζωής, ιδίως για τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας. 

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου