17/1/11

Χιονοστιβάδα μείωσης μισθών

Δύο εκατομμύρια άνεργοι και φτωχοί το 2011
Σχεδόν 300.000 νέοι άνεργοι θα προστεθούν τους επόμενους έξι μήνες στις λίστες του ΟΑΕΔ εκτιμά το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καθώς η - αναμενόμενη - έκρηξη της ανεργίας τον περασμένο Οκτώβριο που δημοσιοποίησε προχθές η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, δεν αποτελεί στιγμιαία αποτύπωση, αλλά τάση που θα παγιωθεί το επόμενο διάστημα, αποτυπώνοντας τις σοβαρότατες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της ύφεσης.
Έτσι οι άνεργοι από σχεδόν 684.047 που υπολογίζονταν τον περασμένο Οκτώβριο από την Στατιστική Υπηρεσία, θα φθάσουν επισήμως το 1.000.000 την Άνοιξη του 2011, ενώ συνυπολογίζοντας και όσους βρίσκονται ή θα βρεθούν στην αεργία το επόμενο διάστημα, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕΕ εκτιμά ότι συνολικά οι άνεργοι θα φθάσουν μέσα στον χρόνο τουλάχιστον τα 1.200.000! Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί επισήμως μεταξύ 20% και 22% το 2011, καθώς μέσα στον χρόνο θα χάσουν την εργασία τους 500.000 εργαζόμενοι. Επίσης μέσα σε ένα χρόνο (Οκτώβριος 2009 - Οκτώβριος 2010) καταγράφεται μείωση της απασχόλησης κατά 135.000 άτομα. "Σε αυτή τη φάση, ιδιαίτερη σημασία έχει η αύξηση του ρυθμού μεταβολής των ανέργων", σημειώνει στην "Αυγή" της Κυριακής ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, τονίζοντας ότι έχουμε περισσότερους από 192.00 άνεργους από τον Οκτώβριο του 2009 (αύξηση 39%) και 53.000 που προστέθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Η εκτόξευση της ανεργίας επηρεάζει σημαντικά το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας και στους μισθούς, μετά την κυβερνητική παρέμβαση στις Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ εκτιμάται ότι λόγω των χαμένων θέσεων εργασίας και των μειωμένων μισθών που θα προκαλέσει η εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, δραματικές θα είναι και οι επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν από 20% έως και 30%!
Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας αρκετές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την εφαρμογή των Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων βρίσκονται τώρα στο στάδιο της ενημέρωσης, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο 2011 τουλάχιστον 600 τέτοιες συμβάσεις θα υπογραφούν, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τους μισθούς των εργαζομένων έως και 35%. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Επιθεώρηση Εργασίας γνωμοδότησε αρνητικά για την πρώτη Ειδική Σύμβαση που συμφωνήθηκε στη ΝΟΓΑΛ και προέβλεπε μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 9%, ωστόσο η επιχείρηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε μείωση των μισθών, κάτι που της επιτρέπει ο νόμος, παρά τη γνωμοδότηση της Επιθεώρησης.
"Τα πρώτα φαινόμενα σε διάφορες επιχειρήσεις κυρίως στη Β. Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι οι εργοδότες ξεπερνούν (και όσον αφορά στο πνεύμα) τον νομοθέτη και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και ουσιαστικά εκβιάζονται να συναινέσουν σε μείωση του μισθού τους", σημειώνει ο Σάββας Ρομπόλης, προβλέποντας ότι μαζικά φαινόμενα εφαρμογής ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων θα έχουμε το προσεχές δίμηνο Απριλίου - Μαΐου περίοδο που διαμορφώνεται η απασχόληση στον τουριστικό τομέα.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, δύο επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης -η μία από τον κλάδο της κατεργασίας ξύλου με 80 εργαζομένους και η άλλη από τον ιματισμό με 13 εργαζομένους- πρότειναν την υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις μισθών 12,5% και 25% αντιστοίχως, αλλά συνάντησαν την άρνηση των εργαζομένων.
Φτωχοί εργαζόμενοι
Η εκτόξευση της ανεργίας, η μείωση των μισθών μέσω της εφαρμογής των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, ή ραγδαία εξάπλωση ατομικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις με λιγότερο από 20 άτομα προσωπικό, η ευέλικτη και μαύρη εργασία που διαρκώς διευρύνεται διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό κοινωνικό περιβάλλον ανεργίας και φτώχειας . Αθροιστικά άνεργοι, και εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως καθεστώτος εργασίας, με μισθούς μέχρι 800 ευρώ, υπολογίζονται ότι θα φθάσουν τα 2 εκατομμύρια για το 2011. Σύμφωνα με τα επίσημα και πλέον πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το 15% των φτωχών (περίπου 300.000) που καταγράφονται σήμερα, είναι εργαζόμενοι και νοικοκυριά που δυσκολεύονται να επιβιώσουν με τις απολαβές που έχουν. Σύμφωνα με το ΕΚΑ, σε ποσοστό 11,2% οι Έλληνες δεν μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον 3 από τις 9 βασικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το γεύμα με ψάρι ή κρέας κάθε δεύτερη ημέρα, η επαρκής θέρμανση στο σπίτι, η αποπληρωμή λογαριασμών, η κατοχή τηλεφώνου ή τηλεόρασης στην κατοικία διαμονής.
Πηγή: Αυγή (Πετρόπουλος Α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου