28/1/11

Υποσχέσεις από τη μια... σχολειά χωρίς βιβλιοθήκες από την άλλη!


Σε 4.101 σχολεία μέσης εκπαίδευσης υπάρχουν μόλις 765 βιβλιοθήκες, λένε φορείς των εκδοτών
Διήμερη συνδιάσκεψη (σήμερα και αύριο) για τη διαμόρφωση νέας εθνικής πολιτικής για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τις βιβλιοθήκες διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας και περιγράφει ως κεντρικό άξονα αυτής της πολιτικής τη δημιουργία εθνικού συστήματος Βιβλιοθηκών και Αρχείων και την ενοποιημένη δράση τους με τα Μουσεία.
Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι θα «συνδεθούν οι βιβλιοθήκες με την εκπαίδευση» και ότι «τα ιστορικά τεκμήρια γίνονται, πλέον, προσβάσιμα από την αίθουσα διδασκαλίας ώστε μεταξύ άλλων να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία». Η πραγματικότητα όμως της... απουσίας σχολικών βιβλιοθηκών σε συνδυασμό με την αποθέωση των νέων τεχνολογιών στην κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υπόσχεται το υπουργείο.
Για του λόγου το αληθές, «δραματική» χαρακτηρίζουν την κατάσταση στον χώρο των σχολικών - ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών και οι σύλλογοι Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Εκδοτών Βιβλίου και Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου.
Με αφορμή τη διοργάνωση της διήμερης συνδιάσκεψης οι φορείς παραθέτουν στοιχεία όπως:

  • Σε 6.078 νηπιαγωγεία και 5.368 δημοτικά σχολεία... δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες.
  • Σε 4.101 γυμνάσια, λύκεια, ΤΕΕ και ΣΕΚ υπάρχουν μόλις 765 βιβλιοθήκες.
  • Σε 24 ανέρχονται οι κεντρικές βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων και σε 14 των ΤΕΙ (σσ. δεν προσμετρώνται τα επιμέρους αναγνωστήρια των τμημάτων).
Προσθέτουν, ότι το αρχικό ποσόν που θα διαθέτονταν για τη δημιουργία 1.000 νέων σχολικών βιβλιοθηκών (εκτός των πρώτων 499) μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ήταν 70.431.000 ευρώ. Από αυτά τιμολογήθηκαν μόνον 8,5 εκ. ευρώ, συν τα έξοδα αποστολής και συσκευασίας 1,5 εκ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 10 εκ. ευρώ. Συνεπώς, εκτιμούν οι φορείς, «χάθηκαν συνολικά 60.431.000 ευρώ και θέτουν το ερώτημα «τι απέγιναν τα χρήματα αυτά», σημειώνοντας ότι κανείς ποτέ «δε λογοδότησε για την τύχη του ποσού αυτού»...
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου