8/2/11

ΑΠΘ: Μάθημα και τα Σαββατοκύριακα!

Σχεδόν δπλασιάζεται κάθε χρόνο ο τελικός αριθμός των πρωτοετών... ο πανεπιστήμιο, φοιτητές και διδακτικό προσωπικό ασφυκτιούν αφού οι υπάρχουσες υποδομές δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες
Σε αδιέξοδο οδηγείται η λειτουργία τμημάτων του ΑΠΘ, καθώς η αύξηση των πρωτοετών φοιτητών, σε συνδυασμό με την έλλειψη κτιρίων, εξοπλισμού, προσωπικού και την περικοπή της χρηματοδότησης κατά 33%, υψώνει ανυπέρβλητα εμπόδια.
Το ΑΠΘ σχεδιάζει να προτείνει στο υπουργείο Παιδείας την εισαγωγή λιγότερων από 5.000 φοιτητών για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2011-2012). Ωστόσο, η πείρα των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι οι πρωτοετείς, ύστερα και από τις μετεγγραφές, είναι κατά 50% περισσότεροι. Το αποτέλεσμα; Ορθιοι στα αμφιθέατρα, ασφυξία στα εργαστήρια και «σπάσιμο» των ακροατηρίων.
Αδιαχώρητο
Σε ορισμένα τμήματα του ΑΠΘ επικρατεί το αδιαχώρητο και οι διοικήσεις τους αναζητούν απεγνωσμένα χώρους για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών. Στην Παιδαγωγική Σχολή, όπου η κοσμητόρισσα έχει κρούσει επανειλημμένως τον... κώδωνα, έχουν επιστρατευτεί διαφόρων ειδών λύσεις, όπως οι «δανεικές» αίθουσες και ο χωρισμός των ακροατηρίων, αλλά το πρόβλημα παραμένει οξύτατο. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά πέτυχαν, μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων, 200 φοιτητές στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και μαζί με τις μετεγγραφές και τις άλλες κατηγορίες εισαγομένων ο τελικός αριθμός των πρωτοετών έφτασε τους 487.
Θα φτάσουν τις... 8.000!
Φέτος, στα 41 τμήματα του Αριστοτελείου εισήχθησαν 5.820 φοιτητές και, μέχρι το Μάιο, αφού προστεθούν οι μετεγγραφές, οι κατατάξεις, οι αλλοδαποί, οι πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες και οι λοιπές κατηγορίες, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τις 7.500-8.000.

«Εδώ και χρόνια τα τμήματα δηλώνουν ένα μέγιστο αριθμό φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν και το υπουργείο Παιδείας, διαχρονικά, δίνει πολλαπλάσιο αριθμό», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, εξηγώντας πως το δυσανάλογα μεγάλο πλήθος των φοιτητών, σε σχέση με την ικανότητα των σχολών και των τμημάτων να παράσχουν εκπαίδευση, είναι μία από τις μεγάλες παθογένειες του πανεπιστημίου. «Η έλλειψη κτιρίων και αιθουσών, ο ελλιπής εργαστηριακός εξοπλισμός και τα μεγάλα κενά σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό δυστυχώς υπαγορεύουν τη δραστική μείωση του αριθμού των φοιτητών που το ΑΠΘ μπορεί να εκπαιδεύσει με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την αύξηση του ήδη μεγάλου αριθμού εισαγομένων, που φτάνει το 50%, ύστερα από τις μετεγγραφές. Αυτή είναι πηγή πολλών προβλημάτων που ταλανίζουν το Αριστοτέλειο», συμπλήρωσε ο κ. Μυλόπουλος. Η κατάσταση επιδεινώνεται αν συνυπολογιστεί το «μαχαίρι» που μπήκε στον τακτικό προϋπολογισμό του ιδρύματος (κατά 33%).
Τι θα εισηγηθεί
Οπως προκύπτει από τις εισηγήσεις των τμημάτων, φέτος το Αριστοτέλειο θα προτείνει την εισαγωγή λιγότερων από 5.000 φοιτητών εν όψει του 2011-2012. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τμήμα Θεολογίας ζητά 120 φοιτητές και η Ιατρική 100, ενώ το Σεπτέμβριο δέχτηκαν 240 και 180 εισακτέους αντίστοιχα.
«Χοντρό ψαλίδι»
Το ΑΠΘ με τους 55.000 «ενεργούς» φοιτητές χρηματοδοτούνταν παλαιότερα με 45 εκατ. ευρώ και πέρυσι έλαβε 30.560.000 ευρώ. «Μας φέρνουν όσους υποψηφίους θέλουν, μας δίνουν λιγότερο από το 1/10 της χρηματοδότησης, σε σύγκριση με τα ξένα ιδρύματα, και παρ' όλα αυτά θέλουν να συναγωνιζόμαστε τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια», επισήμανε ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου, Γιάννης Παντής.
Πηγή: Αγγελιοφόρος (ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου