7/2/11

Ο τζόγος ως καθήκον πατριωτικό


Ολα τα περίμενα, αλλά ότι θα γινόταν πατριωτικό καθήκον ο τζόγος, ούτε που το φανταζόμουνα.
Γι' αυτό, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες για πιο μεγάλη μπουκιά που τρώει ο άλλος. Λέω «πατριωτικό καθήκον», διότι ωραία και το άναψε ο υπουργός Οικονομικών το πράσινο φως (κόκκινο του κινδύνου θα έπρεπε να λέγεται, αλλά τέλος πάντων) να επανέλθουν στη νομιμότητα 30.000, απαγορευμένοι από οκταετίας, «κουλοχέρηδες/ φρουτάκια», ώστε να ελεγχθεί ο παράνομος τζόγος (πάνω από 4 δισ. ετησίως, υπολογίζει η κυβέρνηση), να βγάλει και το Δημόσιο -στην αναβροχιά και στο χαλάζι του χρέους- 500 εκατ. ευρώ από αδειοδοτήσεις και άλλα 200 εκατ. ετησίως από τέλη λειτουργίας («Ε» 26/1). Αμα δεν ξεσπαθώσει ο Ελλην να ελεήσει «κουλοχέρηδες», πόθεν τα προσδοκώμενα έσοδα;
Είναι ή δεν είναι άρα πατριωτικό καθήκον το ρίπτειν κέρμα εντός τυχηράς σχισμής; Ασε που, προ μηνών, το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μας έριξε σβουριχτή 31.536 (γουστάρω καθαρούς λογαριασμούς) ευρώ ημερησίως, επειδή, λέει, απαγορεύοντας τα «φρουτάκια» (δεν είδαν φαίνεται τα εισαγωγικά οι δικαστές), εμποδίζαμε την «ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων»! (όλοι στο κόλπο). Χώρια που, από τις 30.000 άδειες, για τις 25.000 θα διαγωνιστούν (εγγυητική επιστολή 300.000 ευρώ!) 4-10 μεγαλοεταιρείες (ορισμός διαφάνειας). Οι δε υπόλοιπες 5.000 -αν φαντάζεστε ό,τι φαντάζομαι- θα είναι κάτι το συναρπαστικό! Υπάρχει, ωστόσο, κυβερνητική πρόνοια, τα στοιχήματα να κυμαίνονται από 10 λεπτά μέχρι 5 ευρώ, ώστε να «αποτραπεί η υπέρμετρη σπατάλη» (είναι ή παριστάνουν τους άσχετους;).
Γελούσα μετά διαβάζοντας (ίδιο φύλλο) ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έριξε χοντρό πρόστιμο σε επαρχιακό κανάλι για «εκμετάλλευση δεισιδαιμονιών»! Μετέδιδε, λέει, τηλε-μαντείες, μέσω τηλεφωνικών γραμμών υψηλής χρέωσης, όπου το κόστος σημειωνόταν με μικρά γράμματα, λέει! Κι αν ρωτά κάποιος την τηλε-μάντισσα, ποια η τυχερή του μέρα για «κουλοχέρη», δεν υπερτερεί του προστίμου το πατριωτικό καθήκον; Πάντως, ωραία περνάμε.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (ΜΑΝΤΑΙΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου