10/2/11

«Μενού»... ασφαλείας στα κυλικεία των σχολείων


Τέλος η τυρόπιτα, η σπανακόπιτα και τα σάντουιτς με αλλαντικά στα κυλικεία των σχολείων. Οι μαθητές θα έχουν πλέον να επιλέξουν μεταξύ υγιεινών τροφών, όπως φρεσκοστυμμένοι χυμοί, φρέσκα φρούτα με γάλα, σάντουιτς με ταχίνι και μέλι και μπάρες δημητριακών.
Απαγορεύονται με διάταξη του υπουργείου Υγείας οι τυρόπιτες, τα σάντουιτς και τα αναψυκτικά στα κυλικεία των σχολείωνΗ ποιότητα των τροφίμων θα αποτελεί πλέον το κριτήριο για την εκμίσθωση των κυλικείων. Οι άδειες δεν θα δίνονται πια με πλειοδοτικό διαγωνισμό και θα είναι δύο τύπων: Για κυλικεία που έχουν μόνο συσκευασμένα τρόφιμα και όσα διαθέτουν και παρασκευαστήριο.
Τα παραπάνω προβλέπει, μεταξύ άλλων, σχέδιο Υγειονομικής Διάταξης του αρμόδιου υφυπουργού Υγείας κ. Χρήστου Αηδόνη, η οποία συντάχθηκε από ομάδα ειδικών, υπό την καθηγήτρια κ. Αθηνά Λινού. Το κείμενο θα δοθεί για διαβούλευση και σε 20 μέρες θα δρομολογηθεί η υπογραφή της σχετικής Διάταξης.

Με βάση το σχέδιο της Διάταξης, απαγορεύεται η διάθεση, από τα κυλικεία δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, τροφών όπως τα σφολιατοειδή, οι λιπαρές ύλες, το σοκολατούχο γάλα, η σοκολάτα γάλακτος, τα αναψυκτικά, τα αλμυρά σνακ (όπως τα πατατάκια), οι τσίχλες, οι καραμέλες, τα αλλαντικά, το βούτυρο, η μαργαρίνη και η μαγιονέζα.
Δεν επιτρέπονται, επίσης, προϊόντα όπως μπριός, κρουασάν, πιροσκί, πίτα για σουβλάκι, τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κρέμα, ρυζόγαλο, φρουτοποτά, νέκταρ, ζαμπονοτυρόπιτες, λουκανικόπιτες, κρουασάν, σοκοφρέτες και αλμυρά κράκερ.
Τα κυλικεία θα μπορούν να διαθέτουν φυσικούς χυμούς, φρέσκα φρούτα μόνα τους ή σε συνδυασμό με γάλα, σάντουιτς με διάφορα είδη ψωμιού, τυριού, λαχανικών, τυρόγαλα με ή χωρίς ωρίμανση. Μπορούν να διατίθενται μπισκότα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου