1/2/11

Το “τώρα” κρατάει τρία δευτερόλεπτα


Μια αγκαλιά κρατά όσο ένα αντίο: τρία δευτερόλεπτα
Μια συνηθισμένη αγκαλιά κρατά περίπου τρία δευτερόλεπτα, δηλαδή όσο και το γνέψιμο του χεριού όταν λέμε αντίο καθώς και πολλές άλλες ανθρώπινες διαδικασίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που ενισχύει την άποψη ότι ο άνθρωπος αφιερώνει για το «τώρα» του, τρία δευτερόλεπτα.
Η αναπτυξιακή ψυχολόγος Έμες Νάγκι, του πανεπιστημίου του Νταντί ανέλυσε καρέ-καρέ μια σειρά από βίντεο, από 21 τελικούς Ολυμπιακών αθλημάτων στους αγώνες του 2008, καταγράφοντας εκατοντάδες αγκαλιές ανάμεσα σε αθλητές, συναθλητές και ανταγωνιστές, προπονητές, συγγενείς και φίλους.
Ανεξάρτητα από το φύλο και την χώρα προέλευσης του αθλητή, οι αγκαλιές διαρκούσαν κατά μέσο όρο τρία δευτερόλεπτα.
Το εύρημα ενισχύει την πεποίθηση μερικών ψυχολόγων, ότι η περίοδος των τριών δευτερολέπτων αποτελεί τη βασική χρονική μονάδα που καθορίζει την αντίληψη των ανθρώπων για την εκάστοτε παρούσα στιγμή. Με άλλα λόγια, ότι το αίσθημα του "τώρα" διαρκεί γύρω στα τρία δευτερόλεπτα.


Κάτι ανάλογο, σύμφωνα με μελέτες ζωολόγων, συμβαίνει και σε πολλά άλλα ζώα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλές ενέργειές τους, από το μάσημα μέχρι την αφόδευση, διαρκεί γύρω στα τρία δευτερόλεπτα.
Η χρονική αυτή διάρκεια των τριών δευτερολέπτων έχει διαμορφώσει θεμελιακά την ανθρώπινη βιολογική και κοινωνική εξέλιξη, σύμφωνα με τον νευρο-ηθολόγο Τζιόφρι Γκέστνερ, του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν-Αν Άρμπορ. Αν η χρονική αντίληψη του "τώρα" ήταν μικρότερή, τότε θα αντιδρούσαμε υπερβολικά γρήγορα στα εξωτερικά ερεθίσματα. Αντίθετα αν το "τώρα" κρατούσε περισσότερο, πολλά πράγματα ενδέχεται να συνέβαιναν στο φυσικό περιβάλλον, στα οποία δεν θα προλαβαίναμε να αντιδράσουμε.
Με άλλα λόγια, το χρονικό διάστημα των τριών δευτερολέπτων αποτελεί μια "χρυσή τομή" που διευκολύνει την επιβίωσή μας.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ηθολογίας "Journal of Ethology".

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου