3/2/11

Μπορεί σύντομα να λυθεί το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού


Κοντά στην αποκάλυψη του μυστηρίου του δίσκου της Φαιστού
Αισιοδοξία απ΄ τον καθηγητή Γκάρεθ Όουενς στη χθεσινή παρουσίαση του ντοκιμαντέρ στους Βώρους 
Μετά από 103 χρόνια αναζητήσεων, η Κρήτη είναι πιθανό να βρίσκεται κοντά στην αποκάλυψη ενός εκ των κορυφαίων μυστηρίων του μινωικού κόσμου. 
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε επίσημα χθες, στο πλαίσιο της πρώτης πανελλαδικής παρουσίασης ντοκυμαντέρ από το αμερικανικό National Geographic στους Βώρους, για το δίσκο της Φαιστού. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, ενώ ήταν υπό την αιγίδα του δήμου Φαιστού. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο γλωσσολόγος καθηγητής δρ. Gareth Owens που συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ, αποκάλυψε πως θεωρεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε μια διαδικασία, που ίσως αποτελέσει το “κλειδί” για την έναρξη αποκρυπτογράφησης του δίσκου. 
Ο λόγος για το σύμβολο του κεφαλιού που επαναλαμβάνεται στο δίσκο της Φαιστού, για το οποίο ο δρ. Owens θεωρεί πως είναι πιθανό να συμβολίζει τη “Μεγάλη Μητέρα”. Στο πλαίσιο της παρουσίασης του ντοκιμαντέρ μάλιστα, ο δρ. Owens ανακοίνωσε τη σκέψη του, υποστηρίζοντας πως μια σημαντική έρευνα σε αυτή τη βάση μπορεί να ξεκινήσει. Ο καθηγητής παράλληλα ανέφερε πως δεν είναι βέβαιη η παραδοχή του, ωστόσο υποστήριξε πως εφόσον αρχίσει μια έρευνα οργανωμένη και ουσιαστική, μπορεί να αποκαλύψει το βαθμό που η παραδοχή πιθανά να είναι σωστή. 
“Θεωρώ πως το σύμβολο με το κεφάλι, μπορεί να σχετίζεται με ένα αντίστοιχο σύμβολο για τη Μεγάλη Μητέρα της ινδοευρωπαϊκής γλώσσας” ανέφερε με δηλώσεις του στην “Π” ο καθηγητής, κάνοντας σαφές πως πρέπει να μπουν οι βάσεις για μια νέα μελέτη του δίσκου.
 


Εκδήλωση  Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η προσέλευση του κοινού, στην εκδήλωση πρώτης προβολής του παγκόσμιου ντοκιμαντέρ για το δίσκο της Φαιστού. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στου Βώρους, ενώ είχε τη στήριξη τόσο του Μουσείου, όσο και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαράς. 
Πριν την προβολή του ντοκυμαντέρ, η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης παραγωγής, αλλά και στο βαθμό που προβλήθηκε η ευρύτερη περιοχή της Φαιστού σε ολόκληρο τον κόσμο. Η δήμαρχος ταυτόχρονα ευχαρίστησε όλους τους φορείς, αλλά και τους ανθρώπους, τόσο για την παρουσία τους στην εκδήλωση, όσο και για τη συμμετοχή τους στην αμερικανική παραγωγή του National Geographic. 
“Μέσα από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αναδείχθηκαν για μία ακόμα φορά το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού, αλλά και η εφευρετικότητα των προγόνων μας” τόνισε η κ. Πετρακογιώργη προσθέτοντας: 
“Αναδείχθηκε ο τόπος που γέννησε την ιστορία, αλλά και το σημείο απ
ʼ όπου φαίνεται πως υπήρξε απαρχή για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να είμαστε υπερήφανοι. Με υπερηφάνεια μας γεμίζει ακόμα το γεγονός πως σʼ αυτή την παραγωγή συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι του τόπου μας, συνέβαλαν με τις γνώσεις τους, με προσφορά και με θέληση μεγάλη. Ανάμεσα σε αυτούς κι ένας καθηγητής γλωσσολογίας, που αν και γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, έχει αποδείξει πως η καρδιά του χτυπά στη Φαιστό. Είναι ο Dr. Gareth Owens, που συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ και ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών μας για την πολιτισμική ανάπτυξη της Φαιστού”. 
Αναφορές έκανε επίσης η δήμαρχος Φαιστού στη σπουδαιότητα προώθησης του πολιτισμικού αποθέματος όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Κρήτης, κάνοντας σαφές πως προτεραιότητα για το νέο δήμο είναι η στήριξη ουσιωδών θεμάτων πολιτισμού. 
“Ο δήμος Φαιστού, στέκεται από την πρώτη στιγμή αρωγός σε κάθε αναπτυξιακή ενέργεια του τόπου μας και απλώνει χέρι συνεργασίας σε όλους” ανέφερε η κ. Πετρακογιώργη και τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας που προβλέπεται να αναπτυχθεί μεταξύ του δήμου Φαιστού, του κ. Owens και πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, στο πλαίσιο έναρξης διαδικασιών αποκρυπτογράφησης του δίσκου. 
“Μέσα από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε μια συνεργασία του δήμου με φορείς, ώστε να ενημερωθούν τα παιδιά μας και η νέα γενιά γενικά, να προχωρήσουν δράσεις και να συνεχίσουμε αναπτυξιακά” τόνισε η δήμαρχος και πρόσθεσε: . 
“Ήδη ο δρ. Owens έχει ανακοινώσει πως σύντομα έρχονται διακεκριμένοι επιστήμονες για να αρχίσουν νέες προσπάθειες στη λογική αποκρυπτογράφησης του δίσκου. Εμείς, είμαστε εδώ για να προσφέρουμε αυτά που μπορούμε, αλλά και για να υποδεχτούμε όσους έρχονται με θέληση να συμβάλουν σ
ʼ ένα δύσκολο έργο”. Ο καθηγητής δρ. Owens από την πλευρά του έκανε μια σύντομη εισαγωγή σε σχέση με το ντοκιμαντέρ, αλλά και το μυστήριο του δίσκου της Φαιστού. Αναφέρθηκε στη δυσκολία αποκρυπτογράφησης του, αλλά και στη θέληση του να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας γύρω από το δίσκο και τα μυστήρια που κρύβει. Ο καθηγητής δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για το εγχείρημα, ωστόσο διευκρίνισε πως πρώτα πρέπει να μπουν οι σωστές βάσεις εργασίας και στη συνέχεια να ελεγχθεί το τι και πώς μπορεί να προχωρήσει μια διαδικασία ενδεχόμενης ανάγνωσης του δίσκου.

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ (Γιάννη Ζωράκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου