16/4/09

Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη


Τις πύλες της αναμένεται να ανοίξει στις 21 Απριλίου η Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (World Digital Library), στο Παρίσι, στην έδρα της UΝΕSCΟ. Η ιστοσελίδα www.worlddigitallibrary.org θα προσφέρει περιέχει πλήθος ψηφιοποιημένων βιβλίων, κειμένων, καθώς και ηχητικό υλικό από διάφορες βιβλιοθήκες του κόσμου.
Η αναζήτηση και πλοήγηση θα μπορεί να γίνει σε επτά γλώσσες (αγγλικά, αραβικά, κινεζικά, ισπανικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ρωσικά), ενώ το περιεχόμενο της θα προσφέρεται σε διάφορες γλώσσες. Η πρόσβαση σε αυτήν θα είναι δωρεάν και η βιβλιοθήκη θα είναι διαθέσιμη συνεχώς στους χρήστες διαδικτύου.
Η ιδέα δημιουργίας της WDL ανήκει στον καθηγητή Τζέιμς Μπίλινγκτον της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, που θεωρείται η μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως. Τα λήμματα της βιβλιοθήκης συγκεντρώνονται εδώ και τέσσερα χρόνια. Η WDL πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και 32 άλλων οργανισμών. Συντέλεσαν επίσης οι εθνικές βιβλιοθήκες και διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία.
Στόχος της Παγκόσμιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΥΝΕΣΚΟ: "η προώθηση της διεθνούς κατανόησης, η αύξηση της ποσότητας και της ποικιλίας του πολιτιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο ώστε να χρησιμοποιηθεί από τους καθηγητές, τους μαθητές και το ευρύ κοινό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου