14/4/09

Περί κινητών...

Όλο και περισσότερες έρευνες παγκοσμίως βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των κινητών τηλεφώνων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκά Μαργαρίτη, οι επιπτώσεις που έχει η χρήση των κινητών στην υγεία μας, σχετίζονται με το είδος του κινητού και ειδικότερα από την τιμή SAR (specific absorption rate). Η τιμή SAR είναι ο ρυθμός απορρόφησης της ακτινοβολίας που μετράται σε βατ ανά κιλό σωματικής μάζας και ποικίλει από συσκευή σε συσκευή.
Παράμετροι επικινδυνότητας:
- Η διάρκεια και συχνότητα της συνομιλίας.
- Η συνολική διάρκεια (σε χρόνια) χρήσης του κινητού.
- Η ισχύς της εκπομπής που έχει σχέση με την ποιότητα του σήματος.
- Ο τρόπος χρήσης (απευθείας στο αυτί, hands free, blue tooth). Εάν το κινητό τοποθετηθεί στο αυτί, μέρος της ακτινοβολίας εισέρχεται στον εγκέφαλο και απορροφάται από τα κύτταρα του εγκεφάλου.
Επιπτώσεις:
- Πονοκέφαλοι
- Κόπωση
- Απώλεια μνήμης, νευρολογικές διαταραχές
- Δερματικές παθήσεις
- Υπογονιμότητα / στείρωση σε άνδρες
- Έλλειψη συγκέντρωσης
- Αϋπνίες
- Περιπτώσεις καλοήθους όγκου του ακουστικού νεύρου (ύστερα από τουλάχιστον 10 χρόνια χρήσης κινητού)
Παιδί και κινητό:
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Μαργαρίτη τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη χρήση των κινητών μιας και ο εγκέφαλός τους, όσο και ολόκληρος ο οργανισμός τους, αναπτύσσονται συνεχώς. Το πάχος του κρανιακού οστού των παιδιών είναι πολύ μικρότερο εκείνου των ενηλίκων και η ακτινοβολία διεισδύει στον εγκέφαλο πολύ πιο εύκολα.
Οι κίνδυνοι που διατρέχει ένα παιδί από κινητό δε σχετίζονται μόνο με το αν μιλάει ή όχι με κινητό τηλέφωνο. Σχετίζονται ακόμη και με το αν κουβαλάει το κινητό επάνω του, αν χρησιμοποιεί το κινητό για να στέλνει μηνύματα, εικόνες ή αν ακόμη παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η χρήση του κινητού στο αυτί, από παιδί, πρέπει να αποφεύγετε τελείως. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης η διάρκεια δεν πρέπει να ξεπερνάει το μισό έως ένα λεπτό την ημέρα.
Ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ, κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, επισημαίνει ότι περίπου το 60% των εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του κινητού απορροφάται από τον εγκέφαλο. "Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουμε στη χρήση των κινητών από παιδιά. Κανένα παιδί μέχρι τα οκτώ του χρόνια δε θα πρέπει να πλησιάζει κινητό, ενώ μέχρι τα 16 μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα πρέπει να το χρησιμοποιούν. Κι αυτό γιατί μέχρι την ηλικία των 16 δεν έχουν αναπτυχτεί πλήρως το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτε τα κόκαλα, οπότε η ακτινοβολία απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό και τα κύτταρα είναι πιο επιρρεπή σε βλάβες".
Κεραίες κινητών:
Ο νόμος (34 31/3-2-2006) ορίζει ως απόσταση ασφαλείας εγκατάστασης κεραιών από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία, γηροκομεία τα 300 μ. Από τους επιστήμονες τονίζεται όμως ότι στο θέμα αυτό υπάρχει παραπληροφόρηση μιας και κυρίως σημασία έχει η ένταση της ακτινοβολίας του σήματος της κεραίας. Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Θωμάς Ξένος, αναφέρει ότι για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι, θα πρέπει να υπάρχουν πολλές κεραίες, ακόμη και μία ανά τετράγωνο, ώστε η ισχύς και της κεραίας, αλλά και του κινητού να είναι η μικρότερη δυνατή.
Μέτρα προστασίας:
- Όταν έχουμε το κινητό σε κάποια τσέπη συνήθως το τοποθετούμε με τέτοιο προσανατολισμό ώστε η πίσω πλευρά του κινητού να βρίσκεται αντίκρυ στο σώμα – είναι συνήθως η πλευρά από την οποία τα περισσότερα κινητά (κυρίως τα μη αναδιπλούμενα) εκπέμπουν τη μέγιστη ακτινοβολία.
- Το κινητό όχι απευθείας στο αυτί. Χρήση hands free, blue tooth.
- Όχι στη χρήση του κινητού μέσα στο αυτοκίνητο. Δεχόμαστε ακτινοβολία από κάθε σημεία του αμαξιού.
- Αποφεύγουμε τη χρήση κινητού σε υπόγεια, κλειστούς χώρους, ασανσέρ. Γενικά όπου το σήμα του κινητού είναι μικρό. Το ίδιο ισχύει για ανοικτούς χώρους, όπου η κεραία βάσης είναι πολύ μακριά. Είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του κινητού μέσα στα σπίτια (ειδικά στα εσωτερικά δωμάτια).

Σχετικά:
http://xiromeronews.blogspot.com/2009/03/blog-post_5240.html
http://www.physics4u.gr/news/2007/scnews3132.html
http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=23384
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=3966

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου