30/4/09

Γερμανία: Δημοψήφισμα για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Βερολίνο

Δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου για το αν το μάθημα των Θρησκευτικών (Religion), θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για τους μαθητές ή αν θα πρέπει να παραμείνει μάθημα επιλογής.
Στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου είχε εισαχθεί, πριν τριετίας, ως υποχρεωτικό, το μάθημα “Ethnik”. Το συγκεκριμένο μάθημα αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των παιδιών των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία. Μέσα από το μάθημα αυτό επιδιώκεται τόσο οι Γερμανοί μαθητές όσο και οι αλλοδαποί να γνωρίσουν τον πολιτισμό και τη θρησκεία του άλλου.
Το δημοψήφισμα έγινε μετά από πρωτοβουλία της οργάνωσης πολιτών με όνομα “Pro-Reli”. Η συγκεκριμένη οργάνωση, που υποστηρίχθηκε και από τις δύο γερμανικές εκκλησίες, πρότεινε οι μαθητές από την Α΄ Δημοτικού, να επιλέγουν ποιο μάθημα θα ήθελαν να παρακολουθήσουν ως υποχρεωτικό, το μάθημα “Ethnik” ή τα Θρησκευτικά.
Στον αντίποδα της οργάνωσης “Pro-Reli” βρέθηκε η οργάνωση “Pro-Ethnik” , που υποστήριξε να διατηρηθεί το υπάρχον status quo, δηλαδή υποχρεωτικό το μάθημα “Ethnik” για όλους του μαθητές, μάθημα προαιρετικό-επιλογής τα Θρησκευτικά.
Στο δημοψήφισμα πήραν μέρος 713.228 Βερολινέζοι, το 29,2% του συνολικού εκλογικού σώματος της πόλης. Υπέρ των Θρησκευτικών / “Pro-Reli”, ψήφισε το 48,5% και υπέρ του “Pro-Ethnik” το 51,3 %. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το Βερολίνο μάλλον δείχνει «διχασμένη πόλη» ως προς το ζήτημα αυτό.
Πηγή: Der Spiegel, 29/04/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου