16/4/09

Αυστηρά μέτρα στη Βρετανία για "απείθαρχους" μαθητές!

Με μεγαλύτερη πειθαρχία προτίθεται να αντιμετωπίσει η Βρετανική κυβέρνηση τους μαθητές που δημιουργούν προβλήματα στα δημόσια σχολεία. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης (λεφτά σε μαθητές για να μην απουσιάζουν από το σχολείο, εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, απειλές να κλίσει τα 300 ¨χειρότερα¨ σχολεία της χώρας) δεν απέδωσαν καρπούς. Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας Ed Balls σε κάθε τέταρτο δημόσιο σχολείο της Βρετανίας η συμπεριφορά των μαθητών ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια. Οι κοινωνικές ανισότητες είναι μεγάλες. Οι μισοί φοιτητές Πανεπιστημίων, όπως της Οξφόρδη και του Κέμπριτζ, προέρχονται από ακριβά ιδιωτικά σχολεία.
Ο υπουργός Balls τάσσεται υπέρ της εφαρμογής πιο αυστηρών-παραδοσιακών τιμωριών στην Βρετανία. Στην έκθεση που του υποβλήθηκε από επιτροπή που ασχολήθηκε με το θέμα αναφέρεται ότι «η άσχημη συμπεριφορά των μαθητών δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή». Πρώτο βήμα είναι η καλύτερη ενημέρωση των σχολείων και των εκπαιδευτικών για το ποιες τιμωρίες έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν, μιας και οι 6 στους 10 εκπαιδευτικούς δεν γνωρίζουν ποιες τιμωρίες μπορούν να χρησιμοποιούν ώστε να αποκατασταθεί η πειθαρχία στο σχολείο.
Σύμφωνα με την έκθεση οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κρατούν τους άτακτους μαθητές επιπλέον ώρες στο σχολείο ως τιμωρία, απομονωμένους σε ειδικούς προβλεπόμενους χώρους. Επίσης προτείνει να υπενθυμίζεται σε γονείς και μαθητές ότι η εξουσία του σχολείου δεν τελειώνει στην πύλη του σχολείου, αλλά επεκτείνεται και πέρα από αυτήν. Μαθητές που έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά στο δρόμο προς το σχολείο προτείνεται να τιμωρούνται. Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τους μαθητές για ναρκωτικά, όπλα, οινοπνευματώδη ποτά καθώς και να κατάσχουν MP3-Player και κινητά όταν οι μαθητές ενοχλούν με αυτά το μάθημα. Σημασία έχει, αναφέρει η έκθεση, οι εκπαιδευτικοί να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τα παραπάνω μέτρα. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση και στους γονείς. Τα σχολεία καλούνται να συνάπτουν συμβάσεις-συμβόλαια με τους γονείς στα οποία οι γονείς να αναλαμβάνουν την ευθύνη της σωστής συμπεριφοράς των παιδιών τους στο σχολείο και της ανελλιπής τους παρουσίας σε αυτό. Προβλέπονται ακόμη σεμινάρια για γονείς σχετικά με την ανατροφή των παιδιών τους. Άρνηση των γονέων για συμμετοχή στα σεμινάρια αυτά προτείνεται να συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο. Είδη προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο για τους γονείς αν «συλληφθεί» μαθητής που έχει αποβληθεί από το σχολείο να κάνει βόλτες στους δρόμους αντί να κάθεται στο σπίτι, όπως προβλέπεται από την αποβολή. Τέλος, η έκθεση προτείνει αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας στα σχολεία ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές και να μην πλήττουν.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο Βρετανικό. Σχολεία στην Αμερική προσπαθούν με χρηματικά μπόνους να ωθήσουν τους μαθητές τους σε καλύτερη σχολική απόδοση. Δύο σχολεία στην πολιτεία της Γεωργίας χρηματοδοτούν τους κακούς μαθητές τους για να κάθονται στη φροντιστηριακή διδασκαλία μετά το τέλος του κανονικού σχολικού προγράμματος.
Και στη Γερμανία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση αντιμετώπισης του προβλήματος της σχολικής εγκατάλειψης. Γονείς τιμωρούνται με χρηματικά πρόστιμα, μαθητές μεταφέρονται με περιπολικά της αστυνομίας στο σχολείο, γονείς καταδικάζονται σε ποινές κάθειρξης για παραμέληση ανηλίκου. Υπάρχει η σκέψη να συνδεθεί η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος με τη συστηματική παρακολούθηση του σχολείου από τα παιδιά.
Πηγή: Der Spiegel, 16/04/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου