11/4/09

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εγκαινιάσθηκε και λειτουργεί από το 2001, στο Δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται σε κτίριο του 1894, το οποίο χρησίμευε ως στρατιωτικός σταθμός. Για το λόγο αυτό καλούνταν Στρατιωτική Στάση – Σταθμός Διαλογής.
Επισκεπτόμενοι το μουσείο μπορούμε να δούμε χάρτες, στολές, τηλέγραφο, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα για ακύρωση εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, αντικείμενα του ΟΣΕ, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές κ.ά. Στην αυλή του μουσείου υπάρχουν βαγόνια παλαιών τρένων, ατμομηχανές και ένα βαγόνι-εστιατόριο του θρυλικού Οριάν Εξπρές, που κατασκευάσθηκε το 1883.
Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου είναι και μια ξύλινη καρέκλα, στην οποία κάθισε το 1913 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν διαπραγματευόταν τη σύναψη ανακωχής των ελληνικών δυνάμεων με τους Βουλγάρους και τον τερματισμό του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.
Υπεύθυνος του μουσείου είναι ο κ. Ευθύμιος Κοντόπουλος, που είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ο ίδιος το σιδηρόδρομο επί 35 χρόνια. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Από παιδί ονειρευόμουν τις μηχανές των τρένων. Ο πατέρας μου δούλευε στην Αμερική και μας έστελνε φωτογραφίες από τρένα που κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ. Μ΄ αυτές τις εικόνες μεγάλωσα». Εργάστηκε στο συνεργείο που έφτιαξε το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας. Έπειτα πήγε στο Εργοστάσιο Μεταλλικών Κατασκευών, όπου επιδιόρθωνε ατμομηχανές. Αφού συνταξιοδοτήθηκε έβαλε μπροστά την εκπλήρωση του ονείρου του. Την ίδρυση του Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Έτος Ίδρυσης: 2001
Διεύθυνση: Νέα Μοναστηρίου 7β, Τ.Κ. 56334, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 559590, 2310 599134
Ιστοσελίδα Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλονίκης:
http://www.sfsth.gr/epikoinonia.jsp

Πηγή: Ιστοσελίδα Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου