Πορτοκάλι τυλιγμένο σε χαρτί με χρυσό χρώμα τυπωμένο στη Νάπολη και με την ετικέτα "Αναστασάκης" ταξίδευε από τη Χίο στη Ρωσία, για να το απολαύσει κάποιος που έπρεπε να δουλέψει 15 μέρες για να το πληρώσει.
Μια τέτοια ξεχωριστή χρυσοτυπία του 1920 σώζεται σήμερα και φιγουράρει περήφανη δίπλα σε μια γκραβούρα του 1580 που απεικονίζει την πόλη της Χίου στα πρώιμα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Παραδίπλα τους βρίσκονται και άλλα χαρτιά περιτυλίγματος των εσπεριδοειδών, μπουκάλια στα οποία συσκευαζόταν ο χυμός του πορτοκαλιού το 1950, σφραγίδες εκτύπωσης χαρτιών, ζυγαριές του 1900 αλλά και βιβλία ημερομισθίων ενός κτήματος του 1940, όταν το μεροκάματο ήταν 30 δραχμές και το ένα μόνο πορτοκάλι κόστιζε μία δραχμή.
Όλα τα παραπάνω βρίσκονται στο Μουσείο Εσπεριδοειδών Citrus στη Χίο, ένα από τα τρία παρόμοια μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο, τα άλλα δύο υπάρχουν στην Ισπανία και στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το Μουσείο Εσπεριδοειδών Χίου δημιουργήθηκε το 2008, με σκοπό να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα αλλά και την ιστορία του εμπορίου των εσπεριδοειδών από το 1500 μέχρι και σήμερα, στη Χίο. Ιδιαίτερο κομμάτι του μουσείου αποτελεί ο χώρος όπου εκτίθενται αυθεντικές γκραβούρες που απεικονίζουν στιγμές της καθημερινότητας των ανθρώπων από τον 15ο αιώνα και μετά στη Χίο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου