Κάποτε ήταν δεκάδες χιλιάδες και αλώνιζαν στο «βασίλειό» τους από την Αραβία στο Ιράν και από το Αφγανιστάν στην Ινδία. Σήμερα ο αριθμός τους δεν ξεπερνάει τα 60, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ζουν κατατρεγμένα κάπου στα βουνά της Περσίας. Στην άλλοτε αγαπημένη τους πατρίδα, την Ινδία, δεν απομένει ούτε ένα. Ο λόγος για το ασιατικό τσιτάχ, το μεγαλειώδες αιλουροειδές που έπεσε θύμα της κυνηγετικής «επιδειξιμανίας» του ανθρώπου.
Αποφασισμένο να αλλάξει τη μοίρα του γρηγορότερου ζώου που πάτησε ποτέ το πόδι του στη γη, το Νέο Δελχί παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στην ιστορία της περιβαλλοντολογίας: την επιστροφή του τσιτάχ σε μια χώρα που το εξόντωσε πριν από 60 χρόνια.
Αλλοτε σύμβολο της Ινδίας, το τσιτάχ απεικονίζεται σε εκατοντάδες πίνακες πίσω από πορτρέτα μεγάλων προσωπικοτήτων της χώρας και πρωταγωνιστεί σε δεκάδες παραμύθια.
Μαρτυρίες
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που βρίσκει κανείς σε παλαιότερα κείμενα, τα τρία τελευταία ασιατικά τσιτάχ της Ινδίας έπεσαν νεκρά το 1947 από τις σφαίρες του μαχαραγιά της Σουργκούγια, κυβερνήτη της επαρχίας που σήμερα ονομάζεται Μάντια Πράντες.
Ειρωνικά, μία από τις καταλληλότερες -σύμφωνα με τους ειδικούς- τοποθεσίες για την επανεγκατάσταση του τσιτάχ στη χώρα είναι... η Μάντια Πράντες.
Οπως επεσήμανε το υπ. Περιβάλλοντος της Ινδίας, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να στηρίξει αυτό το δύσκολο εγχείρημα ύστερα από πρόταση της περιβαλλοντολογικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Wildlife Trust of Ιndia», η οποία έχει ήδη προετοιμάσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την επιστροφή του αιλουροειδούς.
Σύμφωνα με την οργάνωση, ο μοναδικός τρόπος για να επιστρέψει το ζώο στην Ινδία είναι να φέρουν ορισμένα αφρικανικά τσιτάχ -τα οποία έχουν ελάχιστες διαφοροποιήσεις από τα ασιατικά- από τη Ναμίμπια, και να τα μεταφέρουν σε ειδικά διαμορφωμένες και περιφραγμένες εκτάσεις, όπου και θα τα παρακολουθήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού τα αφήσουν ελεύθερα στη φύση.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Πλέον, επισημαίνουν, πέρα από τους κινδύνους που ενέχει για την επιβίωση του τσιτάχ η δραστηριότητα του ανθρώπου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άλλο ένα πρόβλημα: η έλλειψη τροφής.
Εκτροφή
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μαζί με την εκτροφή των τσιτάχ, οι Αρχές της Ινδίας θα πρέπει να εκθρέψουν ελάφια και αντιλόπες -των οποίων ο πληθυσμός έχει επίσης μειωθεί δραματικά- ώστε να μπορεί το αιλουροειδές να τα.. κυνηγάει.
Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης της Ινδίας αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν την καχυποψία τους ως προς την αποτελεσματικότητα των Αρχών της χώρας, για να φέρουν εις πέρας μια τόσο δύσκολη αποστολή.
Οπως επισημαίνουν, η Ινδία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και με τα υπόλοιπα αιλουροειδή της χώρας -τη λεοπάρδαλη, την τίγρη και το ασιατικό λιοντάρι- των οποίων ο αριθμός βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, χωρίς οι Αρχές να δείχνουν ικανές να αντιστρέψουν αυτή την τάση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι τίγρεις, των οποίων ο αριθμός άγγιζε τις 100.000 στις αρχές του 1900 και σήμερα δεν ξεπερνάει τις 1.300.
ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΑΠΟ 0 ΣΕ 110 ΧΛΜ. ΣΕ ΤΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
- Είναι το πιο γρήγορο ζώο της ξηράς και η ταχύτητά του μπορεί να φτάσει τα 112 με 120 χλμ. /ώρα.
- Μόλις εντοπίσει το θήραμά του, είναι ικανό να επιταχύνει από 0 σε 110 χλμ./ώρα μέσα σε τρία δευτερόλεπτα (πιο γρήγορα από τα περισσότερα αγωνιστικά αυτοκίνητα).
- Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 115 και 135 εκατοστών, εκ των οποίων τα 84 εκατοστά είναι η ουρά.
- Ένα ενήλικο τσιτάχ ζυγίζει από 40 έως 65 κιλά.
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου