23/7/09

Θάλασσα των Κοραλλίων

Η Θάλασσα των Κοραλλίων (Coral Sea) βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας και περιλαμβάνει πολλά ακατοίκητα νησιά τα οποία ανήκουν στην Αυστραλία. Στη Θάλασσα αυτή υπάρχει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (great barrier reef) ο οποίος έχει ανακηρυχθεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1981. Στην περιοχή διεξάγονται δημοφιλείς ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως το σερφ και οι καταδύσεις.
Η Θάλασσα των Κοραλλίων οριοθετείται στα ανατολικά από τον Ειρηνικό ωκεανό και τα νησιάΒανουάτου, της Νέας Καληδονίας και των νήσων του Σολομώντα. Στο Βορρά από το αρχιπέλαγοςΛουισιάντε και την Παπούα Νέα Γουινέα, δυτικά από το στενό Τόρες και βόρεια από το ακρωτήριο Υόρκη. Στα νότια συναντά τη Θάλασσα της Τασμανίας. Τα ανατολικά μέρη της θάλασσας είναι επιρρεπή σε σεισμούς που δημιουργούν Τσουνάμι. Τα θερμά νερά της Θάλασσας των Κοραλλίων παράγουν συνήθως μικρούς κυκλώνες κάθε χρόνο. Η θάλασσα πήρε το όνομα της από τον Μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο, βασικός ρυθμιστής του παγκόσμιου κλίματος.
Μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος
Ο Μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος δημιουργήθηκε όταν πριν από 20.000 μέχρι 6.000 έτη, η περιοχή του ύφαλου ήταν ξηρά και υπήρχε μια παράκτια πεδιάδα και ηπειρωτικά νησιά. Καθώς η στάθμη της θάλασσας αυξανόταν σταθερά, η παράκτια πεδιάδα βυθιζόταν στα νερά, τα κοράλλια επεκτείνονταν όλο και ψηλότερα στους λόφους της. Με την περαιτέρω αύξηση της στάθμης, τα περισσότερα από τα ηπειρωτικά νησιά βυθίστηκαν. Τα κοράλλια έπειτα άρχισαν να εισβάλλουν στους λόφους και να διαμορφώνουν τους σημερινούς κοραλλιογενείς νήσους και τους σκοπέλους. Η στάθμη της θάλασσας στον κοραλλιογενή ύφαλο δεν έχει αυξηθεί σημαντικά στα τελευταία 6.000 χρόνια.
Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων
Στις 4-8 Μαΐου του 1942 στη Θάλασσα των Κοραλλίων έγινε μια από τις πιο ιστορικές ναυμαχίες του Β΄παγκοσμίου πολέμου ανάμεσα στο Αμερικανικό και Ιαπωνικό ναυτικό.
Πηγή: Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου