Της Ελένης Βαρβιτσιώτη
Την προηγούμενη Δευτέρα, στο λιμάνι του Πειραιά, έδεσε το κρουαζιερόπλοιο «MV EXPLORER». Ενα υπερσύγχρονο πλοίο ναυπηγημένο το 2002. Αν κάποιος βρισκόταν την ώρα της αποβίβασης των επιβατών θα καταλάβαινε ότι δεν πρόκειται για κοινό κρουαζιερόπλοιο. Αντί για τους συνήθεις συνταξιούχους που απολαμβάνουν τέτοιου είδους ταξίδια, στην σκάλα του πλοίου βρίσκονταν 700 φοιτητές από 250 αμερικάνικα πανεπιστήμια έτοιμοι για να εξορμήσουν στην Αθήνα ως επιβάτες όχι μιας απλής κρουαζιέρας αλλά ενός ταξιδιού εξερεύνησης. Είναι όλοι μέρος του προγράμματος Semester at Sea. Έχουν διαλέξει να περάσουν ένα τρίμηνο μακριά από το πανεπιστήμιό τους και να επιβιβαστούν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πλωτό πανεπιστήμιο όπου θα ανακαλύψουν τον κόσμο μέσα από ένα ταξίδι που θα τους αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται. Τα σαλόνια του πλοίου έχουν μετατραπεί σε τάξεις με θέα τον ωκεανό, η αίθουσα διακεκριμένων επιβατών σε βιβλιοθήκη και η σάλα εκδηλώσεων σε αμφιθέατρο. Οι μαθητές ζουν σε ένα campus που έχει σύνορα τις τέσσερις γωνιές του κόσμου μαθαίνοντας ότι η γνώση βρίσκεται παντού. Σε μία εποχή που από την καρέκλα του ο φοιτητής μπορεί να έρθει σε επαφή με εκατομμύρια πληροφορίες, αυτό το ταξίδι τού προσφέρει μοναδική εμπειρία ζωής μέσα από την οποία μπορεί να βιώσει την αληθινή πλευρά των πραγμάτων.
Η πρώτη συμφωνία
Την προηγούμενη εβδομάδα που το πλοίο βρισκόταν στον Πειραιά υπεγράφη η πρώτη του συμφωνία με ελληνικό πανεπιστήμιο, το Deree College της Αθήνας, έτσι ώστε και Ελληνες φοιτητές να έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν στο πλωτό πανεπιστήμιο. Φοιτητές από το Deree College επισκέφθηκαν το πλοίο και είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν από κοντά για τη φύση του προγράμματος. Συγχρόνως, ο πρόεδρος του Semester at Sea, Λες Μακέιμπ, ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν $19.000 τον χρόνο για υποτροφίες των Ελλήνων φοιτητών.
Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Semester at Sea είναι διάφορα, από ανθρωπολογία και κοινωνιολογία, μουσική, business, πολιτικές επιστήμες, γεωλογία. Εχουν όμως κάτι ξεχωριστό, όλα διδάσκονται σε σχέση με τις χώρες που θα επισκεφθεί το «MV EXPLORER» έτσι ώστε όταν οι μαθητές φτάσουν στη χώρα να μπορούν να καταλάβουν σε βάθος τις κουλτούρες και τους πολιτισμούς που θα συναντήσουν. Μέσα στη χρονιά γίνονται δύο μεγάλα ταξίδια, αυτό του φθινοπώρου και της άνοιξης που διαρκούν περίπου 110 μέρες και κυριολεκτικά κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ξεκινώντας από τις Μπαχάμες με στάσεις σε Γουατεμάλα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Βιετνάμ, Ινδία, Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Βραζιλία, Κούβα, καταλήγουν στη Φλόριντα. Το καλοκαίρι το ταξίδι είναι μικρότερο διαρκεί 60 μέρες και είναι περισσότερο ευρωπαϊκό, κάνοντας στάση σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία Μαρόκο, Βέλγιο, Τυνησία. Σε κάθε λιμάνι το πλοίο μένει τέσσερις με έξι μέρες όπου οι μαθητές είναι ελεύθεροι να ανακαλύψουν τη χώρα με όποιο τρόπο θέλουν.
Στο Semester at Sea μπορείς να κάνεις πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν σε ένα παραδοσιακό πανεπιστήμιο, εξηγεί ο Πρύτανης του προγράμματος Ντέιβιντ Γκέις. «Στο πλοίο μπορείς να παρακολουθείς το μάθημα “Η λατινική Αμερική και οι διεθνείς οργανισμοί” και μετά η τάξη σου να βρεθεί στο κοινοβούλιο της Κούβας με κύριο ομιλητή τον Φιντέλ Κάστρο που να σου εξηγεί την εξωτερική πολιτική της χώρας του! Σε ένα από ταξίδια μου το πλοίο είχε σταματήσει στην Χιλή και βρισκόμασταν με την τάξη μου στο δρόμο για το σπίτι του διάσημου Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα. Στη διαδρομή διαβάζαμε τα ποιήματά του και τα συζητούσαμε. Οταν φτάσαμε, είδαμε τους βράχους, τον ωκεανό, την ακτή, τα αντικείμενα που είχε δίπλα του όταν έγραφε. Η ποίησή του πήρε σάρκα και οστά. Ηταν πολύ δυνατή εμπειρία και είναι ενδεικτική αυτού που προσφέρει το Semester at Sea.
Μένοντας σε κάθε λιμάνι για μερικές μέρες οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να νιώσουν και να καταλάβουν τις διαφορετικές κοινωνίες που έχουν μελετήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μπορεί να βρεθούν σε μια παραδοσιακή τελετουργία τσαγιού στην Ιαπωνία, μια τελετή μαύρης μαγείας καντομπλέ στη Βραζιλία ή να μιλήσουν με τα παιδιά στους καταυλισμούς του Κέιπ Τάουν. Αλλες εκδρομές τους μεταφέρουν σε πολιτιστικά μνημεία όπως το Σινικό Τείχος της Κίνας, το Ταζ Μαχάλ της Ινδίας, τον Παρθενώνα της Ελλάδας, το Ανγκορ Βατ στην Καμπότζη.
Πραγματικοί ταξιδιώτες
Μαθαίνουν για την άγρια Φύση και τα οικολογικά προβλήματα του Αμαζονίου, καθώς κάνουν τρέκινγκ στις όχθες του, ακόμη μπορεί να περάσουν ένα βράδυ σε ένα χωριό «ανέγγιχτων» της Ινδίας και να νιώσουν το σύστημα των καστών. «Αυτές οι εμπειρίες βοηθούν στο να καταλάβουν οι φοιτητές πραγματικά την κουλτούρα ενός άλλου πολιτισμού και να αναπτυχθούν και οι ίδιοι προσωπικά. Δεν θέλουμε να έχουμε τουρίστες, αλλά να δημιουργήσουμε πραγματικούς ταξιδιώτες και πολίτες του κόσμου», λέει ο Λες Μακέιμπ πρόεδρος του Semester at Sea. «Σε προσωπικό επίπεδο, το Semester at Sea θα βοηθήσει να κατανοήσουν οι φοιτητές τον κόσμο αλλά και την ίδια τους την κοινότητα. Μπορεί να εμπνεύσει περαιτέρω ταξίδια ή ακόμα και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν την γη που όλοι μοιραζόμαστε».
Μαζί με τους εικοσάχρονους φοιτητές υπάρχουν και ορισμένοι μεγαλύτερης ηλικίας επιβάτες που συμμετέχουν και αυτοί στα μαθήματα και στις εκδρομές του προγράμματος. Η Γκλάντις κυκλοφορεί με το μπαστούνι της στο κατάστρωμα του πλοίου. Φέτος γιόρτασε τα 89α γενέθλιά της, ενώ βρισκόταν στο έβδομο ταξίδι της. «Οι φίλοι μου δεν με καταλαβαίνουν “τι πας και ξαναπάς” μου λένε, δεν έχεις βαρεθεί; Κι εγώ τους απαντάω ότι όσο με κρατάνε τα πόδια μου εγώ εδώ θα είμαι σε αυτό το ταξίδι της εξερεύνησης που δεν φαίνεται να τελειώνει ποτέ...».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου