Περίπου 2.500 υποψήφιοι είπαν «όχι» σε σχολές χωρίς μέλλον και μακριά από το σπίτι τους
Του Αποστόλου Λακασα
Περίπου 2.500 υποψήφιοι είπαν «όχι» στη λογική «πτυχίο να ’ναι, και ό,τι να ’ναι». Πρόκειται για υποψηφίους που παρότι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεπέρασαν το βαθμολογικό όριο, η επίδοσή τους ήταν χαμηλή και δεν τους επέτρεπε να εισαχθούν σε τμήμα της αρεσκείας τους. Ετσι, γύρισαν την πλάτη στο τμήμα που μπορούσαν να εισαχθούν αφού αυτό ήταν από τα «χαμηλής ζήτησης» με αντικείμενο σπουδών χωρίς δυναμική στη δύσκολη αγορά εργασίας. Πόσο μάλλον που πολλά τμήματα ΤΕΙ δεν έχουν καν επαγγελματικά δικαιώματα. Υστερα από έκτακτη σύνοδό τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ αποφάσισαν, χθες, να μην ανοίξουν τα ιδρύματα τον Σεπτέμβριο αν το υπουργείο Παιδείας δεν προχωρήσει σε έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
«Εχουμε αποφασίσει να μην στείλουμε το παιδί να σπουδάσει σε κάποιο τμήμα της επαρχίας και χωρίς σοβαρές επαγγελματικές προοπτικές. Γιατί να δώσουμε τόσα χρήματα για ένα άχρηστο πτυχίο», ανέφερε στην «Κ» η Αθηναία κ. Σοφία Λινάρδου, η κόρη της οποίας θα συμμετάσχει στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η κ. Λινάρδου υιοθετεί ουσιαστικά το σκεπτικό των 2.500 υποψηφίων.
Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ προκύπτει ότι 2.521 μαθητές Λυκείου είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα εισαγωγής, αλλά δεν το αξιοποίησαν. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μετά την ανακοίνωση των βαθμών τον Ιούνιο, από τους 84.839 υποψηφίους Γενικού Λυκείου οι 56.813 πέρασαν το όριο εισαγωγής (πήραν βαθμό πρόσβασης πάνω από 10). Καθώς, στους υποψηφίους Λυκείου δόθηκαν 69.586 θέσεις σε ΑΕΙ, οι 56.813 που κατοχύρωσαν δικαίωμα εισαγωγής άφηναν 12.773 κενές θέσεις. Ομως ύστερα από την ανακοίνωση των βάσεων, οι κενές θέσεις από τους υποψηφίους Γενικού Λυκείου ήταν 15.294. Οι τελικές κενές θέσεις είναι αυξημένες κατά 2.521 σε σχέση με τα δεδομένα του Ιουνίου. Το πλεόνασμα προέκυψε από υποψηφίους που δεν θέλησαν να εισαχθούν παρότι μπορούσαν.
Οι λόγοι της απόφασής τους είναι το υψηλό οικονομικό κόστος σπουδών στην επαρχία σε συνδυασμό με την απαξίωση πολλών περιφερειακών τμημάτων. Υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος σπουδών κυμαίνεται περί τα 10.000 ευρώ. Αρα, το συνολικό κονδύλι εκτινάσσεται στα 50.000 ευρώ, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών / σπουδαστών δεν ολοκληρώνει τις σπουδές κανονικά (στα 4 έτη), αλλά παίρνει τουλάχιστον ετήσια παράταση. Το υψηλό κόστος οφείλεται και στο ότι οι φοιτητικές εστίες δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης από τους φοιτητές. Υπάρχουν 13 εστίες στα 22 ΑΕΙ και 5 στα 15 ΤΕΙ. Η στάση των 2.521 αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα προς την ηγεσία του υπ. Παιδείας και τα ΑΕΙ, να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το μήνυμα των οικογενειών είναι σαφές, καθώς αυτοί οι 18χρονοι και οι γονείς τους αδιαφόρησαν συνειδητά για το απαξιωμένο κομμάτι της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δοκιμάζοντας αλλού την τύχη τους.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου