18/11/09

Στο 20% έως το 2020 η ενέργεια από «πράσινες» πηγές

Στόχος της χώρας μας είναι να καλύπτεται μέχρι το 2020 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 20% και όχι κατά 18%, που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτήν την επισήμανση έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής διπλωματίας Σπύρος Κουβέλης, μιλώντας σε ημερίδα για τις κλιματικές αλλαγές που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Παράλληλα σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει χάσει πολλά τρένα στην ιστορία της, αλλά αυτό το τρένο της πράσινης ανάπτυξης δεν πρέπει να το χάσουμε».
Η ημερίδα είχε θέμα «Στον δρόμο προς την Κοπεγχάγη» με αφορμή τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή κλίματος, που θα γίνει 7-18 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη.

Ο πρέσβης της Δανίας Τομ Νόριγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης. «Δεν είναι μόνο ευκαιρία, αλλά και ανάγκη να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή να καταλήξουμε σε συμφωνία, γιατί αν δεν κάνουμε κάτι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», είπε ο Τ. Νόριγκ, ενώ απαντώντας στο ερώτημα αν μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να δαπανά χρήματα για το περιβάλλον, σημείωσε ότι η στροφή της χώρας του σε ένα πιο πράσινο μοντέλο ανάπτυξης έγινε εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 70.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, έκανε λόγο για τον σημαντικό ρόλο των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης. «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να καθορίσει εκ νέου την ταυτότητά της ως πράσινη πόλη, με σεβασμό στον πεζό, με χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, με δρομολόγηση τραμ και θαλάσσιας συγκοινωνίας, με βιοκλιματικά κτίρια, με πρωτοβουλίες για το νερό και την ατμόσφαιρα», είπε.
Την ανάγκη να απεξαρτηθεί πλήρως η Ελλάδα από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050 και να αξιοποιήσει αιολική ενέργεια, γεωθερμία, ηλιακή ενέργεια και γιατί όχι και κυματική, τόνισε ο εκπρόσωπος του WWF Αχιλλέας Πληθάρας, ενώ ο εκπρόσωπος της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου, επισήμανε ότι μέχρι το 2020 είναι αναγκαίο να μειωθούν τουλάχιστον κατά 40% οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις βιομηχανικές χώρες.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου