18/11/09

Υποθαλάσσιο ρομπότ αναζητεί ενδείξεις σεισμών στη θάλασσα του Μαρμαρά

Ένα τελευταίας τεχνολογίας υποθαλάσσιο ρομπότ, με την ονομασία «Μπομπ» (ΒΟΒ), άρχισε να ερευνά, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, τα σκοτεινά νερά της θάλασσας του Μαρμαρά.

Ψάχνει για γεωλογικές ενδείξεις ότι το επίφοβο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μπορεί στο μέλλον να δώσει ένα μεγάλο σεισμό που θα απειλήσει την Κωνσταντινούπολη και τα 15 εκατομμύρια των κατοίκων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.
Το ρομπότ (τα αρχικά του οποίου παραπέμπουν στη φράση «Παρατηρητήριο Φυσαλίδων» - Bubble Observatory) ψάχνει για την έκλυση από το βυθό φυσαλίδων αερίων, κυρίως μεθανίου. Η καθοδήγηση του ρομπότ γίνεται από το γαλλικό ωκεανογραφικό σκάφος «Suroit», που ανήκει στο Γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (IFREMER), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το ρομπότ κινείται σε βάθος περίπου 1.200 μέτρων στη θάλασσα του Μαρμαρά, που συνδέει τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα, και ουσιαστικά είναι ένα είδος εξελιγμένου σόναρ, σαν αυτό που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό μεγάλων κοπαδιών ψαριών. Σύμφωνα με το γάλλο γεωφυσικό Λουί Ζελί του IFREMER, «γνωρίζουμε ότι μετά τους σεισμούς υπάρχουν σημαντικές εκπομπές αερίων. Αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι αν αυτές οι εκπομπές συμβαίνουν και πριν από τους σεισμούς ή αν υπάρχουν διακυμάνσεις στις εκλύσεις αερίων πριν από τους σεισμούς, κάτι που θα δρούσε σαν σήμα έγκαιρης προειδοποίησης».

Εκτός από το ρομπότ, η γαλλική επιστημονική αποστολή χρησιμοποιεί ένα μικρό μη επανδρωμένο υποβρύχιο που χαρτογραφεί το βυθό του Μαρμαρά δημιουργώντας χάρτες υψηλής ανάλυσης, ενώ παράλληλα σεισμογράφοι και άλλα σόναρ πάνω στο σκάφος χρησιμοποιούνται για τη μελέτη του ρήγματος. Ο τελικός στόχος είναι η εγκατάσταση ενός μόνιμου υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, που θα αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υποθαλάσσιων Παρατηρητηρίων. Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επίσης στήνουν υποθαλάσσια μόνιμα παρατηρητήρια για την παρακολούθηση των σεισμών και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας βρίσκεται περίπου 20 χλμ. νότια της Κωνσταντινούπολης. Το ανατολικό τμήμα του ρήγματος έδωσε το 1999 δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς που σκότωσαν περίπου 20.000 ανθρώπους, ενώ το δυτικό τμήμα είχε δώσει ένα μεγάλο σεισμό το 1912. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο τμήματα του ρήγματος δεν έχει υπάρξει κινητικότητα μετά το 1766 και, σύμφωνα με τον Γάλλο γεωφυσικό Λ.Ζελί, αυτό το κομμάτι του ρήγματος είναι το πιο επικίνδυνο σήμερα.
Ο Πιέρ Ανρίμ, του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), προειδοποίησε ότι ο «μεγάλος» σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη, θα είναι όντως μεγάλου μεγέθους, της τάξης των 7,2 έως 7,4 της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως είπε, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι τεκτονικές πλάκες στην περιοχή αυτή μετακινούνται με ταχύτητα λίγο πάνω από δύο μέτρα ανά αιώνα, γι' αυτό, πρόσθεσε, αναμένεται μια μετακίνησή τους από δύο έως πέντε μέτρα σε ελάχιστη απόσταση 80 χλμ. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να δώσει έναν πολύ μεγάλο σεισμό, «αλλά δεν ξέρουμε πότε αυτό θα συμβεί», διευκρίνισε.
Ο Σουκρού Γιουρτσεβέρ, Τούρκος γεωφυσικός που συνεργάζεται στις έρευνες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους, εκτίμησε ότι, πέρα από τον όποιο σεισμό, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τσουνάμι, λόγω των απότομων πλαγιών στην ακτογραμμή της θάλασσας του Μαρμαρά.
Ο Σινάν Οζορέν, από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος επίσης συμμετέχει στις έρευνες, ανέφερε ότι η εναγώνια αναμονή των κατοίκων της Πόλης για το πότε θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός, προκαλεί ήδη ψυχολογική φθορά στον πληθυσμό. «Κάθε φορά που συμβαίνει το παραμικρό τρέμουλο (της γης), η ανησυχία ξανάρχεται -το βλέπει κανείς αυτό στις εφημερίδες και την τηλεόραση- με συνέπεια η απειλή να προκαλεί πολλά ψυχολογικά προβλήματα», τόνισε.
Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου