Έναν ευρύτατο αρχαιολογικό χάρτη για την Αττική συνθέτουν τα ευρήματα από τις ανασκαφικές έρευνες της Β' ΕΠΚΑ, την τελευταία τριετία, τα οποία παρουσιάστηκαν χθες, Τρίτη, στο Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η πιο πρόσφατη -και ιδιαίτερα σημαντική- ανακάλυψη έγινε στο Μαραθώνα, όπου βρέθηκε ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο.
«Η ανάπτυξη των δήμων απετέλεσε τη βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του άστεως, για τη δημιουργία του μεγαλείου της αρχαίας Αθήνας. Χωρίς τη Μεσογαία και τη Λαυρεωτική, θα έφθανε άραγε η Αθήνα στο μεγαλείο της κλασικής περιόδου;» σημείωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Γιάννα Δρακωτού.
Σύμφωνα με το Βήμα, οικισμοί, νεκροταφεία, οχυρωματικά έργα, δημόσια κτίρια, οδοί που συνέδεαν την περιφέρεια με το άστυ, εργαστήρια κάθε είδους που χρονολογούνται από την Αρχαιότερη Νεολιθική Εποχή ώς τους Βυζαντινούς έχουν έρθει στο φως αποκαλύπτοντας μια αρχαία Αττική διαφορετική απ' ό,τι μπορούσε να φανταστεί κανείς.
Και αυτό, γιατί όπως αποκαλύπτουν οι αρχαιολόγοι, η Αττική ήταν κατοικημένη απ' άκρου εις άκρον, χωρίς ούτε σπιθαμή γόνιμου εδάφους με εκμεταλλεύσιμους πόρους, χώρων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή στρατηγικών θέσεων, που να μη χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους. Και φυσικά ιδιαίτερα ακμάζουσα, αφού χάρη στην περιφέρεια ήταν δυνατή και η Αθήνα.
Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη έγινε στον Μαραθώνα και αφορά ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο, στη θέση Αρνός, που χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ.
Το κτίριο αυτό ίσως οδηγήσει στον εντοπισμό του οικισμού του Μαραθώνα, της εποχής της μεγάλης μάχης.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου