15/11/09

Οι πέντε αρχαιολογικές πληγές των Κυκλάδων

Αφημένοι στην τύχη τους πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στον υπ΄ αριθμόν ένα τουριστικό προορισμό της Ελλάδας

Λουκέτο βρίσκουν εδώ και τέσσερα χρόνια οι επισκέπτες στο Ακρωτήρι της Θήρας. Κοτετσόσυρμα σαν περίφραξη στο Δήλιο της Πάρου. Διαμελισμένο και διάσπαρτο παραμένει το 5.000 θέσεων αρχαίο θέατρο της Δήλου. Ανάμεσα σε γειτονικά σπίτια ασφυκτιά ο ναός της Αθηνάς –με πόρτα ανάλογη με την πορτάρα της Νάξου- στην παροικία της Πάρου. «Αόρατο» στο πάτωμα ενός σπιτιού στη χώρα της Σερίφου παραμένει ένα σπάνιο ρωμαϊκό ψηφιδωτό.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πληγές τού υπ΄ αριθμόν ένα τουριστικού προορισμού στην Ελλάδα, των Κυκλάδων. Την ώρα που κατά δεκάδες φτάνουν καθημερινά τα κρουαζιερόπλοια και προσγειώνονται τα τσάρτερ, μείζονος σημασίας αρχαιολογικοί χώροι έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Εγκαταλελειμμένοι, απεριποίητοι, αφύλακτοι και σε ορισμένες περιπτώσεις προσβάσιμοι με δυσκολία, ανάμεσα σε μονοπάτια με φίδια και σαύρες. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που οι επισκέπτες φεύγουν και με τα... αναμνηστικά τους ανά χείρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Φυλακωτή Μήλου όπου είναι εύκολο να συλλέξει κάποιος λεπίδες οψιανού ή το νησάκι της Ρήνειας όπου έχει απομείνει μόλις το 20% του ψηφιδωτού με τα δελφίνια στην Αγία Τριάδα, καθώς σχεδόν όλοι οι επισκέπτες φεύγουν με λίγες ψηφίδες στην τσέπη. Όσο για τα τοπικά μουσεία; Στην καλύτερη περίπτωση έχουν φρεσκοβαφτεί με βάση το προσωπικό γούστο των τοπικών αρχαιολόγων, έχουν στηθεί χωρίς μουσειολογική μελέτη και αφήνουν τον επισκέπτη να μαντέψει τι κρύβεται μέσα στις παλιομοδίτικες (και συχνά λερωμένες) βιτρίνες, καθώς τα επεξηγηματικά ταμπελάκια είναι ελλιπέστατα και απευθύνονται μόνο σε διαβασμένους και αρχαιολόγους. Όσο για τους φύλακες; Σχεδόν αδύνατον να τους ξεχωρίσεις από τους επισκέπτες, αφού αντί για στολή κυκλοφορούν με μακό και τζιν.
Έλλειψη χρημάτων και αδιαφορία αποδεικνύονται θανατηφόρο κοκτέιλ για τους αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων. Και οι λύσεις δεν φαίνονται κοντά, δεδομένου πως δεν υπάρχει πακέτο από το ΕΣΠΑ για το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Πηγή: Τα Νέα (Μαίρη Αδαμοπούλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου