25/11/09

Νους υγιής με τη βοήθεια του… Ιντερνετ

Νους υγιής εν σώματι υγιεί έλεγαν οι αρχαίοι και, αν καταφέρνουμε να το πετυχαίνουμε αυτό ακόμη και στις μεγαλύτερες ηλικίες, τόσο το καλύτερο. Η σωματική και πνευματική δραστηριότητα είναι ένα καλό φάρμακο για να αντιμετωπίσει το πνεύμα μας τις αναπόφευκτες επιθέσεις της γήρανσης. Τα σταυρόλεξα, τα σουντόκου, το σκάκι, το μπριτζ και διάφορες σπαζοκεφαλιές μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρούμε το μυαλό μας ενεργό και δραστήριο σε κάποιο βαθμό, έστω και αν τα στοιχεία για την πραγματική τους χρησιμότητα δεν είναι πλήρως ολοκληρωμένα. Τώρα, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχουν και άλλες επιλογές, που λέγονται Google, Yahoo, Bing…
Εκπλήσσεστε; Ναι, αναφερόμαστε στις μηχανές αναζήτησης του Internet, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) η πολύωρη αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει τους πρεσβύτερους να διατηρούν τις πνευματικές τους δυνάμεις.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 24 εθελοντές, ηλικίας 55 έως 78 ετών, και τους διαχώρισαν σε χρήστες του Διαδικτύου και σε μη χρήστες. Στη συνέχεια οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε δύο λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) για την ανίχνευση της ροής του αίματος σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, που δείχνουν ποια τμήματα του εγκεφάλου χρησιμοποιούνται σε μια δεδομένη στιγμή. Κατά τη διάρκεια των σαρώσεων οι εθελοντές εκτελούσαν μια εικονική αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο.
Στην πρώτη σάρωση, λοιπόν, οι εθελοντές που ήταν χρήστες του Internet είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη γλώσσα, την ανάγνωση, τη μνήμη και την οπτική ικανότητα. Δύο εβδομάδες αργότερα και αφού και οι δύο ομάδες εθελοντών είχαν πραγματοποιήσει επτά ωριαίες αναζητήσεις στο Internet χρησιμοποιώντας τις γνωστές μηχανές αναζήτησης, αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο γκρουπ είχε εκλείψει, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Γκάρι Σμολ, καθηγητής Ψυχιατρικής του Ιδρύματος Νευροεπιστήμης και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του UCLA. Ο ίδιος δεν εντυπωσιάζεται από το εύρημα αυτό. «Ο εγκέφαλός μας είναι καταπληκτικό όργανο, ευαίσθητο σε οτιδήποτε το εκθέτουμε από στιγμή σε στιγμή» λέει και συνεχίζει: «Η μελέτη δείχνει ότι μπορούμε να εξασκήσουμε το μυαλό μας σχετικά γρήγορα. Μια καθημερινή δραστηριότητα, όπως η αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο, φαίνεται να ενεργοποιεί περιοχές που συνδέονται με τη μνήμη και τους σύνθετους συλλογισμούς».
Από την πλευρά της η κύρια συντάκτρια της μελέτης, Τίνα Μούντι, επισημαίνει ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η online αναζήτηση είναι μια απλή μορφή εγκεφαλικής άσκησης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της νόησης σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες». Και δεδομένου ότι στις μέρες μας εκατομμύρια άνθρωποι κάθε ηλικίας περνούν όλο και περισσότερο χρόνο με το πληκτρολόγιο και την οθόνη «είναι σημαντικό να ξέρουμε πως αυτό επηρεάζει το μυαλό μας» λέει η ερευνήτρια και καταλήγει: «Θέλουμε να κάνουμε έρευνα με μεγαλύτερα δείγματα. Είναι σημαντικό. Η τεχνολογία συνεχίζει να διεισδύει στην καθημερινή ζωή μας και θέλουμε να ξέρουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της».
Πηγή: Απογευματινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου