Πρόσφατη έρευνα Ελβετών επιστημόνων αποδεικνύει ότι οι πάγοι που λιώνουν απελευθερώνουν δηλητηριώδεις για το περιβάλλον ουσίες.
Κάνοντας μια βόλτα στις Άλπεις, σε περιοχές που λιώνουν τα χιόνια πιο εύκολα και πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια, δεν φαντάζεται κανείς τί είδους δηλητήρια κρύβονται. Εντελώς συμπτωματικά δυο ερευνητές, ο Κρίστιαν Μπογκντάλ από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και ο Πέτερ Σμιτ από το Ερευνητικό Κέντρο Μελέτης Υλικών, ανακάλυψαν ότι κάτω από τους πάγους που λιώνουν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα ψάρια των λιμνών υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση δηλητηριωδών ουσιών, όπως είναι η διοξίνη ή άλλες χημικές ουσίες. Οι δυο επιστήμονες ανακάλυψαν τις ουσίες παίρνοντας δείγμα από το έδαφος, όπως εξηγεί ο Πέτερ Σμιτ: «Διαπιστώσαμε ότι τη δεκαετία του ‘70 και ‘80 οι ουσίες αυτές υπήρχαν ήδη. Από την ατμόσφαιρα έπεφταν στο νερό. Κάναμε έρευνες σε πολλά στρώματα του εδάφους και βρήκαμε μεγάλη ποσότητα δηλητηριωδών ουσιών. Ουσίες τις οποίες δεν μπορούσαμε ακριβώς να προσδιορίσουμε. Είχαν διατηρηθεί στο έδαφος για πάνω από 30 χρόνια».
Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους ανθρώπους
Οι δυο επιστήμονες δεν χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να αντιληφθούν πως οι δηλητηριώδεις αυτές ουσίες απελευθερώθηκαν από τους πάγους που έλιωσαν.
Οι ερευνητές εξέτασαν λίμνες που είχαν δημιουργηθεί από τέτοιους πάγους και η εικόνα ήταν πάντα η ίδια: υψηλή συγκέντρωση δηλητηρίων. Την τελική επιβεβαίωση για την υπόθεσή τους πήραν από τον επίσης Ελβετό επιστήμονα Μάρτιν Λίτι, ο οποίος μελετά τους πάγους.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια οι πάγοι λιώνουν γρηγορότερα και απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες, οι οποίες σε άλλες εποχές για αρκετές δεκαετίες θα παρέμεναν σε στέρεη μορφή. Όλες αυτές οι ουσίες που ήταν μέσα στους πάγους απελευθερώνονται και κυλούν ελεύθερα μαζί με το νερό, το οποίο χύνεται σε λίμνες και ποτάμια», εξηγεί ο Μάρτιν Λίτι.
Είναι λοιπόν οι πάγοι που λιώνουν ωρολογιακές βόμβες για το περιβάλλον; «Ωρολογιακές βόμβες είναι λίγο υπερβολικά διατυπωμένο. Ο,τι όμως βρέθηκε μέσα σε αυτά τα παγόβουνα, κάποτε θα βγει πάλι προς τα έξω. Και τώρα που η διαδικασία του λιώσιμου του πάγου επιταχύνεται βγαίνουν και σε μεγαλύτερες ποσότητες οι δηλητηριώδεις ουσίες».
Για τους ανθρώπους όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Αν στο δρόμο κάποιων περιπατητών βρεθεί κανένα ρυάκι και πιουν λίγο νερό δεν κινδυνεύουν. Τι θα συμβεί όμως αν λιώσουν μεγάλες ποσότητες πάγων στους πόλους αυτό δεν μπορούν να το προβλέψουν.
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου