Τους κινδύνους που κρύβουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (saferinternet.gr) και συνιστά την προσοχή των γονέων κατά την αγορά βιντεοπαιχνιδιών εν όψει των εορτών.
Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Κέντρου, τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στο εμπόριο έχουν χαρακτηριστεί από το σύστημα PEGI (Pan European Game Information). Πρόκειται για το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια, με στόχο να παράσχει στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
Τι να προσέχουν οι γονείς
Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει:
Την κατάταξη του παιχνιδιού σε πέντε ηλικιακές ομάδες (3+,7+,12+,16+,18+). Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD.
Το χαρακτηρισμό του περιεχομένου: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει λάβει κάποιο χαρακτηρισμό, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD.
Επιπλέον, για τα οnline παιχνίδια εφαρμόζεται το «Pegi Online». Πρόκειται για ένα εικονίδιο το οποίο συναντάται στην ιστοσελίδα ενός παιχνιδιού και βεβαιώνει ότι αυτό πληροί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών.
Βίαια έξι στα δέκα παιχνίδια
Αξίζει να σημειωθεί πως το 62,46% των παιχνιδιών -σε σύνολο 13.761- τα οποία ελέγχθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια από το σύστημα PEGI έχουν χαρακτηριστεί βίαια. Ειδικότερα το 83,77% των παιχνιδιών που θεωρούνται κατάλληλα για ηλικίες 7+ περιέχουν αναπαραστάσεις βίας, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες: 84,31% για ηλικίες 12+, 97,88% για ηλικίες 16+ και 95,57% για ηλικίες 18+.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αγοράζουμε για τα παιδιά μας το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία τους. Επίσης πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους χαρακτηρισμούς περιεχομένου που έχει το εκάστοτε παιχνίδι. Ετσι διασφαλίζουμε ότι το παιδί μας δε θα εκτεθεί σε τυχόν ακατάλληλο για την ηλικία του περιεχόμενο. Τέλος, καλό θα ήταν να βρίσκαμε λίγο χρόνο για να παίξουμε το παιχνίδι αυτό οι ίδιοι, ώστε να αποκτήσουμε άποψη πριν το δώσουμε στο παιδί μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου