5/12/09

Και τώρα ιός καταλήψεων

Κλείνουν εκατοντάδες σχολεία και δεκάδες σχολές σε ΑΕΙ μέχρι τη Δευτέρα. Ενταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο όταν η πρυτανεία αποφάσισε να το κλείσει λόγω... γρίπης

Καταλήψεις μέχρι και τη Δευτέρα αποφάσισαν εκατοντάδες σχολεία (400 σύμφωνα με το Συντονιστικό μαθητών), δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ χθες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια και επενέβησαν τα ΜΑΤ, επειδή η πρυτανεία αποφάσισε να κλείσει το ίδρυμα επ αόριστον λόγω... γρίπης.
Η απόφαση προκάλεσε την οργή των φοιτητών, που δεν πείστηκαν για τις προθέσεις των αρχών του ιδρύματος.
Τα επεισόδια στο Οικονομικό ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, όταν η πρυτανεία εξέδωσε ανακοίνωση ότι λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων γρίπης (26 φοιτητές και καθηγητές) το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό και μάλιστα ο πρύτανης κ. Γρηγόρης Πραστάκος ενημέρωσε σχετικά την Αστυνομική Διεύθυνση, όπως ο ίδιος είπε.
Οταν οι φοιτητές έφτασαν στο ίδρυμα για προγραμματισμένη Γ.Σ. -σχετικά με τις καταλήψεις- βρήκαν λουκέτο στην είσοδο και διμοιρίες ΜΑΤ να έχουν παραταχθεί στην Πατησίων. Ακολούθησε ένταση και φραστικές αντιπαραθέσεις με τους αστυνομικούς, ενώ περίπου 50 άτομα κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών και το λουκέτο και να μπουν στο προαύλιο του ιδρύματος.

Κυνηγητό
Στη συνέχεια όσοι έμειναν έξω και άλλοι που κατέφθασαν εκείνη τη στιγμή (παρών ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΝ Τ. Κουράκης) επιχείρησαν να μπουν στο πανεπιστήμιο, αλλά οι αστυνομικοί τούς απώθησαν για να ακολουθήσει άγριο κυνηγητό στους δρόμους γύρω από το ίδρυμα, ενώ, όπως κατήγγειλαν φοιτητές, τα ΜΑΤ πέταξαν μέσα στο προαύλιο χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν εμφανίστηκε ο πρύτανης, τον οποίο οι φοιτητές κατηγόρησαν ότι κάλεσε τα ΜΑΤ. Ο κ. Πραστάκος τούς δήλωσε ότι δεν κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις, απλά τους ενημέρωσε ότι το ίδρυμα θα μείνει κλειστό. Επέμεινε μάλιστα ότι και ο ίδιος είναι άρρωστος από τον ιό της γρίπης και για λόγους προληπτικούς ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο του ιδρύματος αλλά και λόγω των ημερών που θα ακολουθήσουν, με τις πορείες στο κέντρο της πόλης. Τελικά, η απόφαση για το κλείσιμο του ιδρύματος ανακλήθηκε και στη συνέχεια τα ΜΑΤ αποχώρησαν.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το συντονιστικό όργανο των μαθητών, περίπου 400 σχολεία αποφάσισαν καταλήψεις με αφορμή τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Τα στοιχεία, πάντως, αμφισβητούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, καθώς πολλά σχολεία κλείνουν και λόγω της γρίπης.
Στα ΑΕΙ δεκάδες σχολές αποφασίζουν καταλήψεις μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να λάβουν μέρος στα προγραμματισμένα συλλαλητήρια που θα γίνουν για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου την Κυριακή και τη Δευτέρα. Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας καταλήψεις αποφασίστηκαν σε: Ιατρική, Παιδαγωγικό, Μαθηματικό, Φυσικό και στο τμήμα Πληροφορικής. Στο ΕΜΠ τα τμήματα Αρχιτεκτόνων, Ηλεκτρολόγων, Χημικών Μηχανικών, Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, ενώ σήμερα έχουν Γ.Σ. τα τμήματα μηχανολόγων και τοπογράφων. Καταλήψεις έχουν επίσης σχολές στο Αριστοτέλειο και στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας και Πάτρας.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
Σειρά επαφών με κόμματα και φορείς έχει ξεκινήσει από χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προκειμένου να διασφαλιστεί το ειρηνικό των εκδηλώσεων για την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Ο κ. Χρυσοχοϊδης προήδρευσε, επίσης, σε σύσκεψη που έγινε χθες στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία καθορίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για την αποτροπή και την καταστολή τυχόν επεισοδίων.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου