5/12/09

Αλλαγές στα συγγράμματα: Νέο σύστημα διανομής προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Νέο σύστημα διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ προκρίνει την πρόταση για αλλαγή του συστήματος που έχει κάνει το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και η σχετική ανακοίνωση θα γίνει στην επόμενη Σύνοδο Πρυτάνεων (στις 10 Δεκεμβρίου). Πάντως, η αλλαγή του συστήματος έχει προκαλέσει ήδη εντάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Κι αυτό διότι εκτός από την πρόταση του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας, η οποία προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ, υπάρχει κι εκείνη του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Ειδικότερα, αλαλούμ έχει προκύψει από την αλλαγή του συστήματος του ενός συγγράμματος και την υιοθέτηση λίστας προτεινόμενων συγγραμμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που ανέφερε στην «Κ» η Φωτεινή Μπρούσαλη, πρωτοετής στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου. «Την πέμπτη εβδομάδα μετά την έναρξη του έτους –δηλαδή στις αρχές Νοεμβρίου– η γραμματεία της σχολής έδωσε τον κατάλογο με τα βιβλία. Ομως, αυτός περιείχε λάθος βιβλία. Οταν το επισημάναμε, οι υπάλληλοι μας είπαν ότι έπρεπε να το έχουμε δηλώσει δύο εβδομάδες μετά την εγγραφή μας, η οποία έγινε στις αρχές Οκτωβρίου! Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;», μας είπε.

«Το σημερινό σύστημα είναι χαοτικό. Ολα γίνονται με το χέρι. Περνάει ενάμισης μήνας χωρίς οι φοιτητές να έχουν πάρει τα συγγράμματα», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ κ. Παναγιώτης Τσανάκας. Με βάση το σύστημα, οι διδάσκοντες από τον Μάιο θα επιλέγουν τα βιβλία που θα προτείνουν στους φοιτητές, οι οποίοι με την έναρξη της χρονιάς τον Οκτώβριο –έχοντας λάβει έναν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (pin) – θα δηλώνουν τα βιβλία μέσω Διαδικτύου και θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν άμεσα. Το σύστημα θα λειτουργήσει κεντρικά, από το υπουργείο Παιδείας, για όλα τα ΑΕΙ.
Βέβαια, τα σχέδια της ΕΔΕΤ έχουν προκαλέσει την οργή του τμήματος Η/Υ του ΑΠΘ που έχει σχεδιάσει και λειτουργεί ανάλογο πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να υιοθετηθεί, όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του τμήματος κ. Νικόλαος Μάργαρης. Ο ίδιος έκανε λόγο για απόλυτη επιτυχία εδώ και τρία εξάμηνα. «Αυτή τη στιγμή, 20 τμήματα από τα 45 του ΑΠΘ το εφαρμόζουν. Η προσπάθεια είναι πρωτοβουλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έχουν τις δυνατότητες να παράγουν λογισμικό για τις ανάγκες τους προσφέροντάς το δωρεάν στα ΑΕΙ. Ετσι, το ίδρυμα μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια τα οποία αλλιώς θα δίνονταν στην αγορά», δήλωσε στην «Κ» ο υπεύθυνος υλοποίησης του έργου στο ΑΠΘ κ. Χρήστος Δημάκης. «Ελπίζουμε να καλύψουμε τις συγκεκριμένες ανάγκες όλου του ΑΠΘ, καθώς και αυτές άλλων ιδρυμάτων», συμπληρώνει ο ίδιος.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου