8/12/09

Κοπεγχάγη: μία πόλη με περιβαλλοντική συνείδηση.

«Εδώ η οικολογία είναι κομμάτι της ζωής μας»

Είναι ήδη μία από τις πιο πράσινες πόλεις του πλανήτη. Αλλά δεν επαναπαύεται: έχει βάλει στόχο να γίνει έως το 2025 η πρώτη πρωτεύουσα με ουδέτερο ισοζύγιο CΟ2 παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, η Κοπεγχάγη έχει πολλά να διδάξει στους πολιτικούς που συμμετέχουν από σήμερα στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή.
Η ρεσεψιονίστ στο Δανικό Κέντρο Ντιζάιν στην Κοπεγχάγη είναι ολιγόλογος άνθρωπος. «Θα εξαφανιστεί», μου είπε δίνοντάς μου μια τσάντα γεμάτη πληροφοριακό υλικό για μια έκθεση με θέμα τη βιωσιμότητα. Ποιος θα εξαφανιστεί; «Η τσάντα», μου απάντησε απορημένη. Δηλαδή; «Είναι βιοδιασπώμενη. Σε δύο χρόνια θα έχει εξαφανιστεί». Η Κοπεγχάγη είναι μια πόλη με οικολογική συνείδηση και γι΄ αυτό οι κάτοικοί της πολύ υπερήφανοι. Βγαίνοντας από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό βλέπεις ατελείωτες σχάρες στήριξης ποδηλάτων. Υπάρχουν περισσότερα από 300 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της πόλης, υπολογίζεται πως το 37% των κατοίκων πηγαίνει καθημερινά στη δουλειά ή στο σχολείο με ποδήλατο. Είναι τόσο καλό το δίκτυο που η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας την αναγόρευσε πέρυσι πρώτη Ποδηλατούπολη στον κόσμο. Οι αρχές όμως φιλοδοξούν να αυξήσουν έως το 2015 το ποσοστό των πολιτών που μετακινούνται καθημερινά με ποδήλατο στο 50%.

Φιλοδοξούν επίσης να θέσουν σε κυκλοφορία περισσότερα λεωφορεία που λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, όπως αυτό που εξυπηρετεί σήμερα τη γραμμή 11• να κατασκευάσουν 14 νέες ανεμογεννήτριες στο λιμάνι της πόλης• και να κάνουν έως το 2025 την Κοπεγχάγη την πρώτη πρωτεύουσα στον κόσμο με μηδενικό ισοζύγιο CΟ2. Ήδη έχουν καταφέρει να μειώσουν τις εκπομπές CΟ2 κατά 25% σε σύγκριση με τα ποσοστά του 1990, κυρίως χάρη στη μετάβαση από τη θέρμανση με πετρέλαιο και άνθρακα στη θέρμανση με φυσικό αέριο.
Τι λένε τα στοιχεία
Ο μέσος κάτοικος της Κοπεγχάγης εκπέμπει σήμερα 4,9 τόνους CΟ2 τον χρόνο- έναντι 9,9 τόνων για τον μέσο κάτοικο της Δανίας και 19 τόνων για τον μέσο κάτοικο των ΗΠΑ. Το 23% των τροφίμων που καταναλώνονται στην πόλη είναι βιολογικά. Το 75% των οικιακών απορριμμάτων θερμοκαταστρέφονται και η ενέργεια που παράγεται χρησιμοποιείται για θέρμανση και ηλεκτροδότηση. Το 90% των αποβλήτων από κατασκευές ανακυκλώνεται.
Ανεμογεννήτριες
«Η οικολογία είναι κομμάτι της ζωής μας εδώ», μου λέει η Σάντρα Βάινερτ, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Guldsmeden», ενός από τα πολλά πράσινα ξενοδοχεία της Κοπεγχάγης. Το ξενοδοχείο αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από μια νορβηγική εταιρεία που χρησιμοποιεί ανεμογεννήτριες και τεχνολογία των κυμάτων• έχει παντού λάμπες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και στους διαδρόμους φώτα που ενεργοποιούνται με την κίνηση• οι πετσέτες αλλάζονται κάθε τρεις ημέρες, όλα τα απορρίμματα ανακυκλώνονται, τα περισσότερα έπιπλα είναι από μπαμπού, τα πιάτα στο εστιατόριο είναι από βιολογικά υλικά- και επιπλέον, κάποιες από τις εργαζόμενες είναι πρώην θύματα τράφικινγκ.
Ο τουρίστας στην Κοπεγχάγη μπαίνει εύκολα στο πνεύμα της οικολογίας- μέχρι και δωρεάν διατίθενται για βόλτες κάποια ποδήλατα, με εγγύηση που επιστρέφεται. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν να μπουν στο πνεύμα και οι πολιτικοί.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου