8/12/09

Για τους αμάχους της Κουντούζ: Η Γερμανία αποζημιώνει τους συγγενείς των θυμάτων επιδρομής στο Αφγανιστάν

Το γερμανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι εισέρχεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την αποζημίωση των αφγανικών οικογενειών που έχασαν οικείους τους στην επιδρομή της 4ης Σεπτεμβρίου στην επαρχία Κουντούζ -η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε ηχηρές παραιτήσεις στο Βερολίνο.
Στη ΝΑΤΟϊκή επιδρομή που εκτελέστηκε με γερμανικό πρόσταγμα έχασαν τη ζωή τους 142 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι. Κατ' εντολή του Γερμανού συνταγματάρχη Γκέοργκ Κλάιν οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο βυτιοφόρα με καύσιμα που είχαν καταληφθεί από τους Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Κουντούζ.

Ο θάνατος αμάχων στην επιδρομή προκάλεσε θύελλα στο Βερολίνο οδηγώντας σε τρεις ηχηρές παραιτήσεις με σημαντικότερη αυτή του τότε υπουργού Αμυνας Φράντς Γιόζεφ Γιούνγκ. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις του επικεφαλής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι το υπουργείο θα έρθει σε επαφή με το δικηγόρο Καρίμ Ποπάλ, ο οποίος εκπροσωπεί 78 οικογένειες θυμάτων, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της αποζημίωσής τους. «Θα συζητήσουμε μαζί του τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν οι αποζημιώσεις» είπε ο λοχαγός Κρίστιαν Ντινστ.
Ο Ποπάλ, που κατάγεται από το Αφγανιστάν αλλά εργάζεται ως δικηγόρος στη Γερμανία, εκτιμά ότι στην επιδρομή σκοτώθηκαν 137 άμαχοι και πέντε Ταλιμπάν ενώ υπάρχουν ακόμη 20 τραυματίες και 22 αγνοούμενοι.
Ο Γερμανός εκπρόσωπος δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με το πιθανό ποσό της αποζημίωσης ή για το πώς η κυβέρνηση θα καθορίσει ποιοι από τα θύματα ήταν άμαχοι και ποιοι συνεργαζόμενοι με τους Ταλιμπάν.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου