13/12/09

Μανώλης Καλομοίρης

Έλληνας μουσικοσυνθέτης σαμιακής καταγωγής. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1883 και πέθανε στην Αθήνα το 1962. Οι μουσικές του σπουδές αρχίζουν με τα μαθήματα πιάνου στο Ωδείο της Αθήνας. Οι σπουδές όμως αυτές δεν αρκούσαν για το ανήσυχο πνεύμα του μουσικού που τον οδήγησε στην Κωνσταντινούπολη και στη Βιέννη, όπου σπούδασε αρμονία, αντίστιξη και σύνθεση κάτω από την εποπτεία του Η. Gradener. Το 1906 πηγαίνει στη Ρωσία, όπου διορίζεται καθηγητής πιάνου στο Χάρκοβο, στη μουσική σχολή του λυκείου Ομπολένσκι.

Από το 1910 εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα, όπου αναλαμβάνει καθηγητής της σύνθεσης και του πιάνου στο Ωδείο Αθηνών, ενώ από το 1948 αναλαμβάνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ωδείου και πρόεδρος της ένωσης Ελλήνων μουσουργών. Το 1945 εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Την εποχή που ίδρυσε το Εθνικό Ωδείο (1919) τιμήθηκε με το εθνικό αριστείο γραμμάτων και τεχνών.
Τα έργα του παίχτηκαν και παίζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στην Αμερική. Σπουδαιότερα από αυτά είναι η, με βάση το ομώνυμο έργο του Καμπύση, μουσική σύνθεσή του "Δαχτυλίδι της μάνας", η "Ανατολή", τα "Ξωτικά Νερά", ο "Μηνάς ο Ρέμπελος" και το, με βάση το λαϊκό θρύλο του γεφυριού της Άρτας, μελόδραμά του "ο Πρωτομάστορας".
Πηγή: LivePedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου