16/12/09

Στρατόπεδα συγκέντρωσης Ιαπώνων πολιτών στις ΗΠΑ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το 1942, μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Μπερλ Χάρμπορ, ακολούθησε η αναγκαστική μετεγκατάσταση και ο εγκλεισμός 120.000 ιαπώνων αμερικανών πολιτών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ, κατ' εφαρμογή του ¨νόμου περί ξένων εχθρών¨.
Κατά τη στιγμή της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ ζούσαν στη δυτική ακτή των ΗΠΑ περίπου 127.000 ιάπωνες αμερικανοί. Απ΄ αυτούς οι 80.000 ήταν nisei (ιάπωνες γεννημένοι στις ΗΠΑ, μετανάστες δεύτερης γενιάς) και sansei (ιάπωνες γεννημένοι στις ΗΠΑ, μετανάστες τρίτης γενιάς). Οι υπόλοιποι ήταν issei (μετανάστες γεννημένοι στην Ιαπωνία που κατείχαν ή ήταν επιλέξιμοι για την ιθαγένεια των ΗΠΑ). Οι όροι nisei, sansei και issei προέρχονται από την ιαπωνική αρίθμηση ( ένα = ichi, δύο = ni, τρία = san .

Σύμφωνα με το διάταγμα 9066, που υπεγράφη από τον Franklin D. Roosevelt στις 19 Φεβρουαρίου 1942, επιτρεπόταν στους στρατιωτικούς διοικητές να ορίσουν κατά την κρίση τους «στρατιωτικές περιοχές», στις οποίες θα μπορούσαν να εγκλειστούν οι ιάπωνες αμερικανοί πολίτες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το 1988 το Κογκρέσο εξέδωσε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ ζητούσαν συγγνώμη για τον παραπάνω εγκλεισμό, για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το ψήφισμα δικαιολογούσε τον εγκλεισμό των αμερικανών ιαπώνων ¨την υστερία του πολέμου, και την αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας. Οι ΗΠΑ κατέβαλαν αργότερα το ποσό των 2,6 δις δολαρίων σε αποζημιώσεις στους ιάπωνες αμερικανούς που είχαν υποστεί την ταπείνωση του εγκλεισμού ή στους κληρονόμους τους.




Πηγή: Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου