19/2/10

Οι μύθοι που «γκρέμισε» το Ακρωτήρι


Στις ανατροπές που προσέφερε η ανασκαφή του Ακρωτηρίου της Θήρας αναφέρθηκε χθες ο ανασκαφέας του, καθηγητής Χρίστος Ντούμας στην ομιλία του με θέμα «Ακρωτήρι Θήρας: Οραμα και πραγματικότητα» στην Αρχαιολογική Εταιρεία.
Πλέκοντας έναν ύμνο στον «οραματιστή» του Ακρωτηρίου, τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο, ο κ. Ντούμας στάθηκε στο τέλος της ομιλίας του στους «μύθους» που κατέρριψε η ανασκαφή του Ακρωτηρίου: τον «μύθο περί ηγεμονίας της Κρήτης στα νησιά των Κυκλάδων» και τη θεωρία ότι «οι Κυκλάδες κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού είχαν περιπέσει σε παρακμή».

Οι Κυκλάδες «διατήρησαν την πολιτισμική αυτονομία τους, η οποία μάλλον εκτεινόταν και σε πολιτικό επίπεδο. Γιατί η ανθηρότητα της οικονομίας των νησιών, ο πλούτος, που η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως, ήταν προϊόν ναυτικών δραστηριοτήτων, των οποίων ανάγκη είχαν και αυτές ακόμη οι αυτάρκεις και πλούσιες μεγάλες στεριές», διευκρίνισε.
Και πρόσθεσε αναφερόμενος στον δεύτερο «μύθο» ότι με την «έρευνα στα βαθιά φρέατα θεμελίωσης των στύλων για το νέο στέγαστρο αποδείχτηκε όχι μόνο η πολιτισμική συνέχεια από τη Νεολιθική Εποχή έως την έκρηξη του ηφαιστείου, αλλά και ότι η συνέχεια αυτή εκδηλώθηκε με εντυπωσιακές εκφάνσεις. Τον Πρωτοκυκλαδικό πολιτισμό διαδέχτηκε ομαλά ο Μεσοκυκλαδικός με εξίσου εντυπωσιακά δημιουργήματα ακόμη και στον τομέα της τέχνης».
Ο κ. Ντούμας άνοιξε την ομιλία του αναφερόμενος στον πρώτο ανασκαφέα του Ακρωτηρίου Σαντορίνης, τον οραματιστή καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο, στον οποίο οφείλονται πολλά, όπως η ιδέα του ενιαίου στεγάστρου για την αποτελεσματική προστασία των αποκαλυπτομένων κτιρίων, η εξαγορά μεγάλων εκτάσεων γύρω από την ανασκαπτόμενη περιοχή, η μέριμνα για την εκπαίδευση των συντηρητών, η ίδρυση επιστημονικών ξενώνων, η προσέγγιση των αρχαιολογικών δεδομένων. Οπως έγινε γνωστό, έχει αρχίσει η αποξήλωση των κατεστραμμένων τμημάτων του νέου στεγάστρου.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου