Σε πολλά σχολεία τα νέα προγράμματα δε μπορούν να εφαρμοστούν αφού ο εξοπλισμός είναι είτε παλιός είτε ελλειπής
Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη λειτουργία του συστήματος e-school σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, καθώς παρουσιάζονται δυσχέρειες, όπως η έλλειψη υπολογιστών σε ορισμένα νηπιαγωγεία και η ύπαρξη παλαιού εξοπλισμού.
Ηδη σχολικές επιτροπές κλήθηκαν να διαθέσουν χρήματα για την αναβάθμιση Η/Υ, ώστε να εγκατασταθεί το λογισμικό που συνδέεται ουσιαστικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Ειδικό λογισμικό
Με έγγραφό του το υπουργείο Παιδείας κάλεσε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας να εγκαταστήσουν το λογισμικό. Σκοπός του e-school είναι η άμεση και εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες πληροφόρησης, ώστε να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί και να υποστηριχθούν οι διαδικασίες εξυπηρέτησης του πολίτη.
Με την εφαρμογή του συστήματος, το υπουργείο Παιδείας θα έχει πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, στα στοιχεία κάθε σχολείου (αριθμό μαθητών, τάξεων, απουσίες κ.λπ.), όπως ανέφερε καθηγητής Πληροφορικής. Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει τα εξής:
-Εφαρμογή γραμματειακής υποστήριξης για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, η οποία διανέμεται δωρεάν μέσω του διαδικτύου και υποστηρίζεται από το υπουργείο Παιδείας και τους συνεργαζόμενους με αυτό φορείς.
-Σύστημα πρόσβασης σε επιλεγμένες πληροφορίες από εξουσιοδοτημένους χρήστες ή φορείς μέσω του παγκόσμιου ιστού.
-Κεντρική βάση δεδομένων στους χώρους του υπουργείου, διαχειριζόμενη από την κεντρική υπηρεσία για την αποθήκευση, αξιοποίηση και προστασία των δεδομένων των σχολικών μονάδων.
Εξοπλισμός για... κλάματα
Ωστόσο, το εγχείρημα φαίνεται ότι «σκοντάφτει» στον ανύπαρκτο ή απαρχαιωμένο εξοπλισμό αρκετών σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Θεσσαλονίκης. Ηδη άρχισαν να φτάνουν αιτήματα στις σχολικές επιτροπές για τη διάθεση χρημάτων για την αναβάθμιση Η/Υ. Σε σχολικό συγκρότημα του κέντρου εγκρίθηκε η χορήγηση 1.500 ευρώ γι' αυτόν το σκοπό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ε' Δημοτικού Διαμερίσματος του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αστεριάδης.
«Ο δήμος θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα καλύπτει οικονομικά κάθε πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, τη στιγμή που οι πόροι από την κεντρική εξουσία μειώνονται», τόνισε ο κ. Αστεριάδης, ο οποίος διατύπωσε αίτημα να ζητήσει ο κεντρικός δήμος από το υπουργείο Παιδείας κονδύλια για την κάλυψη παρόμοιων απαιτήσεων.
Οταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Σταύρος Παπουτσής, απάντησε πως ορισμένα νηπιαγωγεία δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και καταβάλλεται προσπάθεια, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να ενταχθούν μέχρι τον Ιούνιο στο σύστημα e-school. Ανάλογη καταγραφή έχει γίνει και στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου επίσης παρουσιάζονται ελλείψεις και δυσχέρειες σε ορισμένα διδακτήρια της πρωτοβάθμιας.
Πηγή: Αγγελιοφόρος (ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου