Στην Ελλάδα λειτουργούν 7.500 φροντιστήρια, 114 δημόσια ΙΕΚ και 53 ιδιωτικά ΙΕΚ, περίπου 5.000 Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών
«Χρυσωρυχείο» αποδεικνύεται η ιδιωτική εκπαίδευση. Από την «πίτα» των 4,9 δισ. ευρώ τα οποία -σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ- αναγκάζονται να δαπανούν ετησίως οι ελληνικές οικογένειες για εκπαιδευτικές υπηρεσίες πάσης φύσεως, ένα μεγάλο κομμάτι αφορά στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση και τα κέντρα ξένων γλωσσών.
Πρόκειται για ποσό που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, όπως προκύπτει από μελέτη της Ελληνικής Εταιρίας Στατιστικών & Οικονομικών Πληροφοριών (Hellastat) που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ειδικότερα, πάνω από 700 εκατ. ευρώ κοστίζει η εκπαίδευση περίπου 300.000 νέων σε κολέγια, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (δημόσια και ιδιωτικά), καθώς και Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ), ενώ επιπλέον 850 εκατ. ευρώ είναι ο τζίρος στα κέντρα ξένων γλωσσών στα οποία παρακολουθούν μαθήματα περίπου 900.000 νέοι.
Ο «χάρτης»
Ο «χάρτης» της ιδιωτικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αποτυπώθηκε από την έρευνα, περιλαμβάνει δεκάδες κολέγια, 114 δημόσια ΙΕΚ και 53 ιδιωτικά ΙΕΚ, περίπου 5.000 Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, ενώ επιπλέον 7.500(!) είναι τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.
Η υπερπροσφορά είναι το βασικό χαρακτηριστικό στην αγορά των κέντρων ξένων γλωσσών, η πλειοψηφία των οποίων είναι μικρού μεγέθους με 100-120 μαθητές και δραστηριοποιείται στην Αττική. Συγκεκριμένα, 1.875 φροντιστήρια (περίπου το 1/4 του συνόλου) εδρεύουν στην Αττική με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται, επιπλέον, από τα ιδιαίτερα μαθήματα για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Μπορεί η ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση να αποδεικνύεται κερδοφόρα, όμως φαίνεται ότι το μέλλον της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στο νομικό πλαίσιο. Από τη μελέτη της Hellastat, προκύπτει ότι ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως είναι η αναγνώριση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων καθορίζουν τη ζήτηση και την πορεία όχι μόνο των εν λόγω εκπαιδευτικών οργανισμών, αλλά και των ΙΕΚ. Σε περίοδο ανακατατάξεων βρίσκονται, ταυτόχρονα, και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών λόγω των εξελίξεων σχετικά με τους όρους λειτουργίας τους.
Κάμψη
Τα νομικά κωλύματα, αλλά και η οικονομική κρίση φαίνεται πως αποτελούν δύο από τους κρισιμότερους παράγοντες για την κάμψη που παρουσίασε μία στις δύο εταιρείες στα οικονομικά της αποτελέσματα το 2008 έναντι το 2007. Όπως διαπιστώνεται από τη μελέτη, σε μια προσπάθεια να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην αγορά της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης, κολέγια αλλά και Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών προχωρούν σε «συμμαχίες», ενώ στο χώρο των κέντρων ξένων γλωσσών εκτιμάται ότι τα επόμενα έτη θα ενταθεί η ανάπτυξη των «αλυσίδων» που ασκούν έντονες πιέσεις στα μεμονωμένα φροντιστήρια.
Παράλληλα, οι μεγάλες εταιρείες αναζητούν «σανίδα σωτηρίας» σε δανεισμό με αποτέλεσμα η οικονομική τους εξάρτηση από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης να είναι ιδιαίτερα υψηλή. Τις περισσότερες φορές, πάντως, όπως αναφέρεται στην έρευνα, η ικανότητα κάλυψης των τόκων από τα λειτουργικά κέρδη είναι ικανοποιητική.
Πηγή: Ημερησία (Χαράς Καλημέρη)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου