11/3/10

Ελληνίδες: το 20% μακροχρόνια άνεργες

Εν έτει 2010 οι Ελληνίδες πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη φορά να παλέψουν για το αυτονόητο: την εργασία, δεδομένου ότι μαστίζονται από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε., μετά τη Σλοβακία». Τα στοιχεία ακούστηκαν στη Βουλή κατά την ειδική ημερίδα που διοργάνωσε στην αίθουσα της Γερουσίας η Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με αφορμή την 8η Μαρτίου αναφέρει σε άρθρο της η Ελευθεροτυπία (9/3/2010).
Σύμφωνα με αυτά:
• 1 στις 5 Ελληνίδες είναι μακροχρόνια άνεργη και αναζητεί εργασία για περισσότερα από δύο χρόνια.
• 4 στις 10 δεν έχουν ενταχθεί ποτέ στην αγορά εργασίας. Το 21% των άνεργων γυναικών στην Ελλάδα είναι κάτω των 30 ετών.
• Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απουσιάζουν και δεν ελέγχεται η αγορά εργασίας. Ετσι, ζήτησαν αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).
• Από το 2006 μέχρι το 2009 στη Συνήγορο του Πολίτη για την Ισότητα έχουν φτάσει περισσότερες από 400 καταγγελίες γυναικών για διακρίσεις στην εργασία και παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Η εγκυμοσύνη εκλαμβάνεται σαν ασθένεια και η μητρότητα σαν βάρος. Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξωθούνται σε παραίτηση και δεν ξαναμπαίνουν στην αγορά εργασίας αφού τους τίθεται το δίλημμα μητρότητα ή εργασία.
• Το 15% των καταγγελιών αφορούσε τον ιδιωτικό τομέα και το 85% τον δημόσιο.

Τις ανακοινώσεις έκαναν οι Τιτίνα Πανταζή (πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ΕΓΕ), Σταματίνα Γιανακούρου (Βοηθός Συνήγορου του Πολίτη). Αλλά και ο τραπεζικός τομέας δεν απέχει από την περιγραφόμενη διατάραξη των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της γ.γ. Ισότητας της ΟΤΟΕ, Σοφία Κάντα, αναφέρθηκε ότι «το 60% των ανέργων είναι γυναίκες, αφού οι τράπεζες απορροφούν συνήθως εργαζόμενους σε ευέλικτες θέσεις εργασίας, όπως είναι οι θέσεις μερικής ή προσωρινής απασχόλησης».
Στον ιδιωτικό, κυρίως, τομέα των τραπεζών το συγκεκριμένο καθεστώς τείνει να γίνει κανόνας. Η ενοικίαση εργαζομένων πλέον εκτιμάται στο 10% του προσωπικού των τραπεζών, με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, εργολαβίες κ.λπ. Ενώ για θέσεις στελεχών προτιμώνται κατά κανόνα άντρες που συνήθως προσλαμβάνονται εκτός εταιρείας περιορίζοντας έτσι την ενδοεταιρική ανέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου