11/3/10

Ζήτω ο ύπνος του μεσημεριού!

Η σιέστα μάς... ξυπνάει. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι έχουμε χάσει τον ύπνο μας από τις εξελίξεις με την οικονομική κρίση, οι επιστήμονες έρχονται να μας αφυπνίσουν με νέα στοιχεία αναφέρει σε άρθρο τουΤο Βήμα (9/3/2010). Ο μεσημεριανός ύπνος, όπως υποστηρίζουν, είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τον εγκέφαλο, βελτιώνει τις ικανότητες μάθησης, μνήμης και ευφυΐας, μας αναζωογονεί και μας δίνει δύναμη για να ολοκληρώσουμε την ημέρα μας με επιτυχία.
Λίγη ώρα ξεκούρασης μετά το μεσημεριανό φαγητό βοηθά τον εγκέφαλο να αποθηκεύσει και να επεξεργαστεί ευκολότερα πληροφορίες. Όσο περισσότερες ώρες μένει κανείς ξύπνιος τόσο πιο νωθρός γίνεται. Γι΄ αυτό δεν υπάρχει λόγος για ενοχές όταν... γείρουμε λίγο το απόγευμα ή κάποια άλλη στιγμή της ημέρας και κλείσουμε τα μάτια για έναν υπνάκο. Όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ο ύπνος μάς «ανεβάζει» σε υψηλότερο γνωσιακό και μαθησιακό επίπεδο και μας κάνει εξυπνότερους. «Μία ώρα ύπνου το μεσημεράκι φρεσκάρει το μυαλό και διευκολύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το ζήτημα είναι αν ο τρόπος ζωής, οι εργασιακές συνθήκες, οι υποχρεώσεις επιτρέπουν στον σύγχρονο άνθρωπο την πολυτέλεια της σιέστας» λέει ο πνευμονολόγος, διευθυντής του Ιατρείου Υπνου στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Γ. Βαρουχάκης. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στην αμερικανική έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες- οι μισοί κοιμούναν για μιάμιση ώρα, στις 2 μ.μ., και οι υπόλοιποι παρέμεναν ξύπνιοι. Οι συμμετέχοντες, πριν από το μεσημέρι, υποβάλλονταν σε έντονες μαθησιακές δραστηριότητες και ασκήσεις που επιβάρυναν τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη. Οι επιδόσεις και των δύο ομάδων ήταν σε ανάλογα επίπεδα. Το απόγευμα όμως η ομάδα που είχε κοιμηθεί απέδιδε καλύτερα στη μάθηση και στις ασκήσεις από ό,τι η άλλη ομάδα. Επιπλέον, εμφάνιζε πρόοδο σε σύγκριση με τις δικές της πρωινές επιδόσεις.

Ο εγκέφαλος του ανθρώπου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι σαν τα εισερχόμενα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όσο παραμένουμε ξύπνιοι το «αρχείο εισερχομένων» του ιππόκαμπου γεμίζει και δεν δέχεται νέα μηνύματα. Όταν κοιμηθούμε, ο εγκέφαλος αρχίζει να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έχει συλλέξει, να τις ταξινομεί και να τις μετατρέπει σε μνήμες. Με αυτόν τον τρόπο αδειάζει ο «φάκελος των εισερχομένων», δηλαδή ο ιππόκαμπος, και όταν ξυπνήσουμε είναι έτοιμος να δεχθεί νέα μηνύματα. Παλαιότερες έρευνες είχαν καταδείξει ότι οι δυνατότητες του εγκεφάλου να αποθηκεύει πληροφορίες περιορίζονται ως και 40% κατά τη στέρηση ύπνου. Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας εκμάθησης, όσο περνούν οι ώρες τόσο πιο δύσκολα τις αφομοιώνει ο εγκέφαλος. Αν όμως ο μαθητευόμενος κοιμηθεί μία ώρα, τότε οι δυνατότητες εκμάθησης βελτιώνονται σημαντικά. Αυτά είχαν προκύψει από μελέτες ερευνητών του Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου