Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας να επιβάλει από την επόμενη σχολική χρονιά τμήματα με 30 μαθητές
«Σε αναστάτωση και αναβρασμό βρίσκονται αυτές τις μέρες όλα τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί της χώρας σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιβάλει, από την επόμενη σχολική χρονιά, όλα τα τμήματα ανεξαρτήτως να λειτουργήσουν με 30 μαθητές», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.
Στους διευθυντές πολλών σχολείων δίνεται η κατεύθυνση από τις αρμόδιες Διευθύνσεις να κάνουν το σχεδιασμό τους για την επόμενη χρονιά με βάση τμήματα των 30 μαθητών. Αυτά τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και αποκαλύπτει τις αιτίες που οδήγησαν σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, αλλά και τις αντιπαιδαγωγικές συνέπειες που θα έχουν.
Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Παιδείας με οδηγό τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των μονοπωλίων, του Συμφώνου Σταθερότητας, διαχειρίζεται την καπιταλιστική κρίση και στο χώρο της Παιδείας σε αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση. Η κατεύθυνση αυτή σχετίζεται με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (25-1-10) να περικόψει κατά 10% τις πιστώσεις του προϋπολογισμού σε όλα τα υπουργεία και συγκεκριμένα κατά 781 εκατομμύρια ευρώ για την Παιδεία.
Η κατεύθυνση αυτή επίσης σχετίζεται με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης προς την ΕΕ, όπου ρητά αναφέρεται η σημαντική μείωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στόχος τους είναι να κόψουν τελείως τους μόνιμους διορισμούς για την περίοδο 2011-2012. Ετσι, από τις 9.000 μόνιμους διορισμούς σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προβλέπεται να γίνουν μόνο 3.000 μόνιμοι διορισμοί, κι αν κανείς συνυπολογίσει την εξαγγελία του υπ. Παιδείας να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, τότε στην κυριολεξία για το 2011-2012 δε θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί. Επιπλέον, στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας προβλέπεται πάνω από 10.000 αναπληρωτές να προσληφθούν ως ωρομίσθιοι».
Τραγικές επιπτώσεις στην παιδαγωγική διαδικασία
Σημειώνεται ότι «οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων θα είναι τραγικές κυρίως στην παιδαγωγική διαδικασία, καθώς ένας εκπαιδευτικός θα κληθεί να διδάξει σε τριαντάρια τμήματα, όπως ίσχυε στις αρχές της δεκαετίας του '70, αδυνατώντας να σταθεί δίπλα στο παιδί, να αντιμετωπίσει τα μαθησιακά και ψυχολογικά του προβλήματα. Επιπλέον, το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων θα είναι να συνενωθούν τμήματα, να συγχωνευτούν και να καταργηθούν σχολεία, να εξαφανιστούν τμήματα ένταξης, κ.ά. Με τα μέτρα αυτά θα ανατραπούν παραπέρα οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και το ωράριό τους, θα υπάρξουν πιέσεις για υπερωρίες στους μονίμους, υπεραριθμίες και περιπλανήσεις όσων περισσεύουν, σε δύο και τρία σχολεία». Το ΠΑΜΕ επισημαίνει, επιπλέον, ότι «η οργανικότητα των θέσεων δεν κατακερματίζεται απλά, αλλά μπαίνει σε τροχιά κατάργησης ενόψει της εξαγγελλόμενης αποκέντρωσης του "Καλλικράτη" και της διαφημιζόμενης άρσης της μονιμότητας. Η ταξική αυτή πολιτική οδηγεί στην ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».
Κόντρα σε όλα αυτά, το ΠΑΜΕ απαιτεί και διεκδικεί:
• 15 μαθητές στα τμήματα νηπίων, προνηπίων και στις Α΄ και Β΄ Δημοτικού
• Αναλογία 1 προς 20 στις τάξεις των άλλων βαθμίδων
• Στις κατευθύνσεις και στα ΕΠΑΛ 10 μαθητές στην τάξη και στο εργαστήριο αντίστοιχα.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου